Är det något som förknippas med Gränna, så är det väl polkagrisar?! Ok, det kan väl knappast klassas som en utflykt om man som jag (för tillfället i alla fall) bor i Gränna. Men jag bloggar lite om det ändå!
Polkagristillverkningen tar sin början 1859, då den fattiga änkan Amalia Eriksson fick tillstånd att tillverka lättare bakverk och den så kallade polkagrisen för försäljning. Amalia var länge ensam om tillverkningen, men med tiden kom det alltfler polkagrisbagare i Gränna... Idag finns det ett dussintal kokerier i Gränna, som slåss om att få dig att handla i just deras butik, genom olika specialerbjudanden!
Specialerbjudande hos ett av kokerierna |
Under sommaren kokas det för fullt och det är självklart möjligt att se hur det går till att göra polkagrisar. Självklart ska polkagrisarna göras för hand, och det är faktiskt rätt så häftigt att se hur det går till... Och inte har man lång tid på sig heller. Tror att polkagrisbagarn har tio minuter på sig från att han hält ut smeten på bordet innan det stelnat och inte går att göra något med! Idag finns det en herrans massa smaker och former på polkagrisarna, men en äkta polkagris är rödvit-randig...
Polkagristillverkning |
Polkagristillverkning |
Polkagristillverkning fascinerar såväl gammal som ung.. |
Polkagrisklubbor på G! |
Det finns många olika varianter... |
Öppet: En del kokerier har öppet året runt, medan en del bara har öppet under sommaren
Entré: Det är alldeles gratis att titta på hur tillverkningen går till.
Hitta hit: De flesta kokerierna/butikerna hittar man i centrala Gränna, men det finns även vid Glasbruket, Gyllene Uttern, Brahehus och på Jönköpingsvägen på väg in till Gränna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar