onsdag 3 augusti 2011

Vadstena kloster

Egentligen är den här rubriken lite missvissande, men jag tycker ändå att den passar in rätt så bra. Det här blogginlägget handlar om Vadstena klosterkyrka, Sancta Birgitta Klostermuseum (Vadstena klostermuseum) och klosterruinerna i Vadstena.

Lite om klostrets historik: 1384 invigdes Vadstena kloster efter ett initiativ av drottning Blanka och kung Magnus Eriksson som skänkte ett 1200-talspalats till den heliga Birgitta i syfte att bygga ett kloster. Detta skedde redan på 1340-talet men det skulle dröja ända till 1370 innan Birgittas ordensplaner skulle godkännas av påven. Klostret, som var ett s.k. dubbelkloster, dvs ett kloster för både munkar och nunnor invigdes då 1384. Klostret i Vadstena kom att gynnas av kungahuset och adeln, och blev snart både Sveriges främsta andliga centrum och landets största jordinnehavare. Tack vare sin starka position genom sina förbindelser med adeln och sin internationella berömmelse "överlevde" Vadstena kloster reformationen. Man fick till och med ta in nya medlemmar, dock krävdes ett tillstånd av kungen! Den manliga avdelningen klarade sig fram till 1550, då kungen gjorde bröderna till präster eller läkare. 1595 fördrevs de sista nunnorna till Polen av hertig Karl, och därmed var Vadstena kloster ett minne blott. 1935 återvände Birgittinerna till Sverige och Vadstena genom Elisabeth Hesselblads försorg. De slog sig ner utanför det gamla klosterområdet i Vadstena. 1963 anslöt sig klostret till klostret Refugie i Uden, Nederländerna, av den medeltida grenen. 1988 blev klostret självsändigt och 1991 vigs den första abbeddssan i Vadstena sedan 1595, idag är det med andra ord ett abbeddisskloster, med namnet Pax Mariae.

Som sig bör finns det ett klostermuseum i Vadstena. Detta museum - Sancta Birgitta klostermuseum är inrymt i ett 1200-talshus, med en lång och brokig historia, det s.k. Bjälbopalatset. Det uppfördes av Birger Jarl som ett kungligt sommarpalats innan det fungerade nunnekloster. Efter klostrets upphörande har det även fungerat som krigsmanshus, fängelse och sinnessjukhus innan det blev ett museum. I museet som till största delen är förlagt i det gamla dormitoriet (sovsalen) på andra våningen får vi veta mer om heliga Birgitta, klosterlivet och Sverige under medeltiden.
Sancta Birgitta Klostermuseum, inrymt i det s.k. Bjälbopalatset från 1200-talet.

Dormitoriet, med utställningar i de gamla cellerna.
I en av de gamla sovcellerna finns det massor av kläder att prova...
Den - i mina ögon i alla fall - magnifika klosterkyrkan började byggas i slutet av 1300-talet, och är en s.k. hallkyrka. Den ser kanske inte så "kyrkig" ut på utsidan, då den t.ex. saknar torn. Den har inte ens några kyrkklockor, utan man ringer från "Rödtornet" som är den sista resten av Vadstenas gamla stadskyrka, helgad åt S:t Per. Idag hittar man bl.a. turistbyrån i "Rödtornet". Och så klockorna som ringer till gudstjänst och annat åt Vadstena klosterkyrka.

Kyrkan sägs hysa Sveriges största samling av medeltida skulpturer och en fin samling textilier. I ett relikskrin inne i kyrkan, sägs heliga Birgittas kvarlevor finnas, men det är omstritt huruvida det är äkta eller inte. Interiören är väldigt "spartansk" inte mycket till målningar som utsmyckning, men jag tycker kyrkan känns maffig ändå. Tror nog det beror på takhöjden! Eller bara det att man vet att den varit en del av en mäktig klostertid...
Vadstena klosterkyrka
Relikskrinet med heliga Birgittas kvarlevor

Vadstena klosterkyrka
Vi hann även med att strosa lite bland de gamla klosterruinerna innan vi lämnade klosterområdet, där vi bl.a. fick "se" hur munkarna och nunnorna kunde kommunicera med varandra. Tyvärr fick vi inte se så många nunnor under vårt besök i Vadstena, men då vi hamnade mitt i den s.k. "prästveckan" fick vi se desto mer präster och några munkar!

Kan jag rekommendera ett besök till Vadstena och dess klostermuseum och klosterkyrka (bland mycket annat)?? Självklart!

Klosterruiner i Vadstena
Vill du veta mer?
Här finns mer information om Sancta Birgitta Klostermuseum.
Här finns mer information om Vadstena Klosterkyrka.

Öppet?
Sancta Birgitta Klostermuseum: Maj-september. För mer information om exakta tider, klicka på länken som tar dig till museets egen hemsida.
Vadstena Klosterkyrka är öppen dagligen året om. För mer information om exakta tider klicka på länken ovan om Klosterkyrkan.

Entré?
Sancta Birgitta Klostermuseum: 60 kr för vuxen. 30 kr för ungdom 8-18 år, barn under 8 år går in gratis.
Vadstena Klosterkyrka: Frivillig entréavgift.

Hitta hit?
Centrala Vadstena.

Inga kommentarer: