fredag 5 augusti 2011

Vreta Kloster

Under min och syrrans dagsutflykt i Östergötland, stannade vi till lite snabbt vid Vreta Kloster, eftersom vi ändå skulle till Bergs slussar och Cloettas chokladfabrik i Ljungbro. Det är liksom "vägg i vägg". Syrran var väl kanske inte helt överlycklig över att tvingas besöka ännu en ruin. Även om hon inte sade nånting! Men å andra sidan visste hon att Chokladfabriken närmade sig... Men jag tyckte ju då att det var dumt att missa Vreta Kloster då vi ändå var alldeles i närheten.

Idag återstår bara ruinerna efter Sveriges första kloster som grundades 1110 av kung Inge d.ä. och drottning Helena, på uppmaning av påven. Från början var det ett munkkloster, men 1162 konverterade det till ett nunnekloster inom Cistercienserorden då kung Karl Sverkersson upplät Vreta Kungsgård till kloster. Kungens syster Ingegerd blev klostrets första abbedissa och styrde det framgångsrikt under 40 år. 1527 kom reformationen, och 1529 gavs den sista abbedissan, Sigrid Botholfsdotter, tillstånd att lösa ut klostret som flickskola, en funktion det haft sedan länge. 1533 hyrdes klostrets egendomar ut av Gustav Vasa, som också konverterade klosterkyrkan till en luthersk sockenkyrka. Sista abbedissan vid Vreta Kloster dog 1538, men det fanns nunnor i Vreta 1562. De sista två nunnorna dog 1582 och samma år upphörde klostret slutgiltigt.

Klosterkyrkan som fortfarande finns kvar uppfördes även den på 1100-talet och är en av Sveriges mest intressanta medeltida kyrkor enligt Vreta Klosters hemsida. Inne i kyrkan finns det ett litet museum, som vi faktiskt inte orkade besöka. Plus att vi hade annat på hjärnan... Choklad!

Vreta klosteruin

Vreta Klosterkyrka
Vill du veta mer? Titta då in på Vreta Klosters hemsida!

Öppet? Ruinerna är tillgängliga året om. Klosterkyrkan är öppen när vaktmästare, anställda eller frivilliga guider är i tjänst. Under sommarmånaderna är kyrkan öppen fasta tider. Tiderna hittar via länken här ovan.

Hitta hit? Vreta Kloster ligger i Ljungsbro i Östergötland.

Inga kommentarer: