onsdag 7 september 2011

Stalpet

I somras fick jag vid några tillfällen frågan om hur man kommer till Stalpets vattenfall. Och efter att ha fått frågan i alla fall två gånger, blev jag ju jäkligt nyfiken på om detta vattenfall kunde vara något. Men jag var lite rädd för att bli besviken. Det har hänt förut om jag säger så. När jag jobbade i Brösarp, fick jag ganska ofta frågan om hur man hittade till Skånes högsta vattenfall (Forsakar). Alla dessa frågor om detta vattenfall gjorde ju att jag kände mig tvingad att åka dit för att se detta med egna ögon. Och jag blir sjukt besviken. Det var knappt något vatten alls i fallet. Inte den dagen jag var där i alla fall. Jag lovade mig själv att åka dit igen, för att se om det bara var tillfälligt. Men jag har inte kommit dit än!

När jag under en knapp veckas tid hade tillgång till bil, bestämde jag mig för att ta en tur till Aneby och detta vattenfall. Jag var dessutom tvungen att kolla om det var skyltat från vägen, som jag hävdat på jobbet att det är! Nu vågade jag mig inte på att ta "småvägarna" som Eniro tipsade om, utan jag valde att ta vägen mot Tranås och sedan svänga ut på 32:an mot Eksjö, och därmed köra "stora" vägen. Och när jag kom farandes där på 32:an så fanns det allt en skylt som visade in till "Stalpet". Så det var bara att följa den, och helt plötsligt var jag framme!

Stalpet sett från vägen
Den här gången blev jag inte besviken. Kanske för att jag bestämt mig för att inte ha några som helst förväntningar på det hela! Stalpet är södra Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på ca 20 meter, (dubbelt så högt som fallet i Forsakar som är ca 10 meter). Och det är väl egentligen vad som är intressant med det hela. För den ornitologiskt intresserade kan jag meddela att nedströms fallet rinner Svartån genom en ravin där man kan se strömstare, forsärla och kungsfiskare!

Här i Stalpet har man tänkt till lite, man har byggt en trappa som tar en ner för ravinen och till en liten plattform där man kan beundra vattenfallet! Men det är en ganska brant och lång trappa så det gäller att inte ha svindel när man ska gå ner där. Jag tyckte att det var lite småjobbigt att gå upp för trapporna igen, men det handlar mest om min dåliga kondition!

Trappan nedför ravinen
Som ni kan se så är det ett lite mindre fall till höger om där det forsar vatten, jag tror att man valt att strypa vattentillförsen till det fallet för tillfället, för det såg ut som att man kan reglera vattnet från dammen ovanför!
Stalpet
Alldeles intill vattenfallet finns det ett sommaröppet café, som naturligtvis stängde dagen innan jag var där! Allt jag såg var ägarna som städade inför vintern! Men så brukar det vara för min del, att jag kommer typ en dag för tidigt eller för sent, så jag är inte direkt förvånad. Men, jag hade en lite fika med mig som jag avnjöt i bilen på parkeringen, för det var ju inget toppenväder tyvärr.

Caféet
Jag tycker faktiskt att Stalpet är värt ett besök, och framförallt under sommaren då caféet är öppet! Tänk dig en god kopp kaffe och nåt gott till det intill ett brusande vattenfall...

Hitta hit: 1 km norr om Aneby centrum. Från Gränna, kör väg 133 mot Tranås, när du kommer till väg 32 ta till höger mot Eksjö. Skyltat därifrån.

Öppet/tillgängligt: Vattenfallet är tillgängligt året om. Caféet är öppet maj-augusti.

Inga kommentarer: