söndag 11 september 2011

Stierngranats pyramid

Den här utflykten, eller del av utflykt, för jag passade på att besöka det här stället när jag ändå var vid Stalpet i Aneby, går väl under kategorin "udda sevärdheter". Men Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) - eller "mannen som gjorde vad som föll honom in", som byggde pyramiden, gjorde verkligen vad som föll honom in!

Mot sina föräldrars vilja åkte han till Amerika för att skapa sig en framtid och gifta sig rik! Och det gjorde han... Han köpte sig en ingenjörstitel, och han gifte sig med en svenskättad senatorsdotter vid namn Marie Dahlman. Malte kom tillbaka till Sverige tillsammans med fru och dotter, och han köpte (med hjälp av sin frus pengar) tillbaka en del av sin födelsegård Nobynäs. Här började han uppföra Stjärneborgs slott, samt ett museum med kuriosakabinett. Han byggde till och med en järnvägsstation vid Nobynäs. Järnvägsstationen är dock nedlagd. Men tåget går fortfarande ruskigt nära Nobynäs...

Nu till pyramiden som ligger där i skogen i Aneby kommun. Malte gjorde som jag skrivit tidigare vad som föll honom in, och efter en resa till Egypten 1908 beslöt han sig för att skapa en familjegrav med Cheopspyramiden som förebild. Och så blev det. Inuti har pyramiden formen av ett gotiskt kapell, med frescomålningar och altare. Här ligger han balsamerad i en sarkofag tillsammans med sin första hustru Marie, barnen Rutger och Ulrika, samt Ulrikas make Björn Stenhammar. Sedan 1959 är pyramiden klädd i koppar. Pyramiden är öppen för besökare under sommartid!



Helt plötsligt ser man då pyramiden...

Stierngranats gravpyramid
Innanför inhägnaden runt pyramiden hittar man även en förminskad kopia av den sten Malte Liewen Stierngranat reste för Skandinaviska klubben i Milwaukee USA 1910, samt en sarkofag som är rest till minne av Stierngranats goda vän holländskan Jacoba van Spreeken.




Öppet: juni-augusti, lördag-söndag kl. 13-16. Visning varje hel- och halv timma (2011)
Entré: 20 kr/person, barn under 12 år gratis.
Hitta hit: Från Aneby centrum, kör norrut mot Tranås. Efter ca 1 km vid Stalpet, kör mot Nobynäs. Skyltat.

Inga kommentarer: