torsdag 28 maj 2015

Berlin dag 1, del 1

Under Kristi Himmelsfärdshelgen var jag, min syster, mamma och pappa i Berlin. Vi åkte med ett bussbolag från Vänersborg och efter 15 timmars resa så var vi äntligen framme i Tysklands huvudstad. Vi hade två hela dagar i Berlin till vårt förfogande, och jag tänkte i några inlägg - det blir alldeles för långt om jag skulle lägga allt i samma, så kommer jag "redovisa" vad vi besökte. Då jag och syrran aldrig varit i Berlin innan så valde vi att hänga med bussbolaget på deras stadsrundtur i buss, och jag vill nog säga att vi fick se väldigt mycket under denna 5,5 timme långa stadsrundtur i buss med diverse stopp. Här nedan följer det mesta vi såg utmed vägen eller på våra stopp (eg. det jag har foton på...)

Monument över sovjetiska soldater: det här monumentet sattes upp för att erinra om de över 300 000 sovjetiska soldater som stupade i slaget om Berlin i slutet av andra världskriget. Kolonnen är gjord i marmor som man tog från resterna av högkvarteret för det Tredje rikets kansler. Kolonnen är gjord av Nicolai Sergievski medan figuren (en soldat i brons) är gjord av Lew Kerbel. Det omges av de första stridsvagnarna som nådde staden. Monumentet är även begravningsplats för 2 500 sovjetiska offer och avtäcktes den 7:e november 1945. När Berlin delades hamnade det här monumentet i Västberlin och den brittiska sektorn, vilket man åtgärdade genom att göra ytterligare ett monument, fast i Östberlin.



Hitlers bunker: idag är det inte så mycket att se. Det är en parkering på platsen för Hitlers bunker. Enligt vår guide så finns det dock rester kvar av bunkern under marken... Här tillbringade han sin sista tid i livet. Han gifte sig med Eva Braun i bunkern 29 april 1945, och 30 april 1945 begick de självmord. 8:e, el 9:e maj, beroende på "vem man frågar" så kapitulerar Tyskland och andra världskriget är över.


Förintelse-minnesmärke: Alldeles i närheten av Hitlers bunker och Brandenburger Tor (på andra sidan) finns ett minnesmärke över de judar som blev mördade av nazisterna 1933-45. Det invigdes så sent som 2005. Ovan mark finns ett vågformat fält av betong, som ser ut som kistor, där man kan gå. Under markytan finns ett informationscenter som berättar historien om folkmordet. Tyvärr hann vi inte se den utställningen den här gången.



Hotel Adlon: det var på det här hotellet som Michael Jackson fick ett litet hjärnsläpp och hängde ut sitt barn utanför balkongen. Det ursprungliga hotellet öppnade dörrarna 1907 och anses ha varit societetens viktigaste mötesplats. I de lyxigaste sviterna har bl.a. Greta Garbo, Enrico Caruso och Charlie Chaplin bott. Hotellet blev illa tilltyglat i samband med bombningarna under andra världskriget och revs 1945. Man har återuppbyggt hotellet...



Brandenburger Tor: är väl Berlins stora symbol. Den stod klar 1795 och den ritades av Carl Gotthard Langhaus. Den mäktiga doriska kolonnaden ramas in av ett par paviljonger som en gång användes av vakter och tulltjänstemän. Kvadrigan på toppen av Brandenburger Tor är gjord av Johann Gottfried Schadow. Kvadrigan på toppen såg ursprungligen som en fredssymbol. Under den franska revolutionen 1806 togs kvadrigan till Frankrike, men återlämnades 1814 igen. Brandenburger Tor har bevittnat många viktiga händelser i Berlins historia! Fram till 1989 fungerade Brandenburger Tor som en gräns mellan Öst- & Västberlin.



Runt om Berlin kan fortfarande se rester av Berlinmuren och här kring Brandenburger är den utmärkt med avvikande gatsten.



Fortsättning följer...

Inga kommentarer: