Efter Treptow började vi så sakteliga dra oss tillbaka mot hotellet men vi hann se ytterligare platser och sevärdheter utmed vägen. Det kan även vara så att något/några av de saker jag nämner i det här inlägget passerades tidigare på, men det får vara så...
Nya synagogan: påbörjades 1859 och avslutades 1866. Här finns plats för ca 3 000 gudstjänstbesökare. Användningen av järn i konstruktionen av tak och gallerier satte synagogan i förgrunden för väg- och vattenbyggnadskonsten i slutet av 1800-talet. Den här fascinerande byggnaden var Berlins största synagoga fram till den 9 november 1938 då den delvis förstördes under den beryktade Kristallnatten. Under de allierades bombningar 1943 förstördes den ännu mer för att helt ödeläggas av de östtyska myndigheterna. Man påbörjade en rekonstruktion av synagogan 1988 och den avslutades med en ceremoni 1995.
Reichstag/Riksdagshuset: var tänkt att symbolisera den nationella evigheten och visa upp det tyska kejsarrikets ambitioner efter dess tillkännagivande 1871. Byggnaden i nyrenässans fångade den rådande andan av tysk optimism och uppfördes 1884-1894 av pengar som man "fått" av Frankrike för krigsreparationer. 1933, den 28 februari förstördes den stora hallen i en brand och kommunisterna fick skulden. Med andra världskriget som närmade sig blev det ingen återuppbyggnad av riksdagshuset. Trots detta ekade dess betydelse utanför Tysklands gränser med bilder av den sovjetiska flaggan som flyger från Reichstag i maj 1945 som en symbol för det tyska nederlaget i andra världskriget. 1957-1972 är kupolen avlägsnad och de flesta utsmyckningarna avlägsnas. Reichstag blev nu en mötesplats för den andra kammaren i tyska Bundestag (riksdagen) och utgjorde också en spektakulär kuliss åt stora festivaler och rockkonserter. Till de östtyska myndigheternas stora förtret. Den 2 december 1990 möttes den nyvalda Bundesrepublik för första gången i Reichstag sedan den tyska återföreningen. 1995-1999 skedde den senaste ombyggnaden och Reichstag förvandlades till en modern möteshall krönt med en elliptisk kupol. Man kan besöka Reichstag och gå upp i kupolen. Härifrån har man en härlig utsikt över staden och man får låna en audioguide som pekar ut Berlins sevärdheter och byggnader.
GuldElsa: eller Siegessäule/segerkolonnen som monumentet egentligen heter, ska erinra om segrar i kriget mot Danmark 1864. Efter ytterligare segrar mot Österrike 1866 och Frankrike 1871 placerades "Goldelse", en förgylld figur som representerar seger på toppen. Monumentet stod ursprungligen framför riksdagsbyggnaden, men flyttades hit av nazisterna 1938. Sockeln är utsmyckad med lågreliefer som minner om de här slagen. Längre upp på kolonnen finns en mosaikfris som skildrar grundadet av det tyska kejsarriket 1871. Högst upp på monumentet finns en utsiktsterrass varifrån man ska ha en fenomenal utsikt över Berlin. Jag var aldrig uppe där så jag kan inte intyga det hela! =)
Vi passerade förbi en av Berlins gamla stadsportar, och tyvärr minns jag inte vad vår guide berättade om den, men jag hann ta en bild från bussfönstret i alla fall! Vi åkte även lite på Unter den Linden, en av Berlins mest berömda gator, men dessvärre har man av olika anledningar plockat bort många av lindarna. En gång ledde den här vägen till de kungliga jaktmarkerna som senare omvandlades till Tiergarten. Vi åkte på Berlins bredaste gata, minns tyvärr inte namnet, och här hade man gjort parkering mitt i gatan!
Schönebergs stadshus: under den tiden då Berlin var uppdelat i öst och väst så hade man ju i varje del sin egen flygplats, rådhus, TV-torn och allt vad det nu kunde vara. Det här stadshuset vid John-F-Kennedy-Platz, och som lätt kan tas för en kyrka med sitt vackra klocktorn, var då Västberlins rådhus. Det uppfördes 1911-1914 och fungerade som Västberlins rådhus 1948-1990. Det var här som John F Kennedy, den 26 juni 1963, sade den berömda meningen: "Ich bin ein Berliner" framför mer än 300 000 berlinare!
Charlottenburg slott: var tänkt som sommarresidens åt Sophie Charlotte, kurfursten Fredrik III:s hustru. Slottet började byggas 1695 och 1701-1713 utvidgades slottet och kröntes med en kupol och man lade till orangeridelen. Slottet förstördes under andra världskriget och har sedan dess restaurerats.
Det var vad vi fick se och uppleva på vår stadstrundtur som tog ca 5,5 timme, med fyra stopp under vägen. Innan vi trötta och nöjda kröp ner i sängen och slökollade på TV så besökte vi även Kaiser Wilhelm-kyrkan! Men mer om denna plats i nästa blogginlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar