torsdag 3 juli 2014

Kyrkogårdsvandring på Slottskyrkogården

Varje sommar ges det kyrkogårdsvandringar på flera av kyrkogårdarna i Jönköpings kommun. Ibland är det teaterinslag och ibland är det musikinslag. Förra veckan var jag på en kyrkogårdsvandring på Slottskyrkogården i centrala Jönköping.

Slottskyrkogården är verkligen en oas i centrala Jönköping, och jag kommer på mig själv att titt som tätt hamna här. Det är så fridfullt att bara strosa omkring på en kyrkogård. Eller varför inte sätta sig ner på en bänk och bara sitta?

Förra veckans kyrkogårdsvandring var en vandring med teaterinslag, med Teaterstickorna från Jönköping. I de här vandringarna får man möte kända Jönköpingsbor som är begravda på kyrkogården.

Slottskapellet från 1690-talet, ritat av Erik Dahlberg.
Efter en introduktion om kyrkogården och kapellet så började sedan själva vandringen och vi fick börja med att stifta bekantskap med Ida Ljungqvist, gift med Ottonin Ljungqvist, disponent på Munksjö pappersbruk. Ida avlider då hon är höggravid med parets elfte barn. Barnet överlever inte heller. Ottonin skänker sedan med sin nya hustru en grundplåt till det som kom att kallas Idas skola i Jönköping.

Ida Ljungqvist
Nästa teaterstopp blev vid Hays familjegrav. Här får vi ta del av en brevväxling mellan Clara Hay (gift med Bernhard Hay, starkt förknippad med tändsticksfabriken i Jönköping) och dottern, fröken Ebba Hay. Ebba Hay deltog för övrigt i de olympiska spelen i Stockholm 1912. Hon var vid 45 års ålder den äldsta kvinnliga deltagaren i olympiaden och hon ställde upp i mixed tennis.

Clara Hay
Vi fick också se inledningen av en pjäs, vars namn jag såklart inte kommer ihåg, men man vet att en skådespelare vid namn Anders Collberg spelade i denna pjäs. Varför man valde att spela upp inledningen av denna pjäs där Anders Collberg medverkar beror på att Collberg är mest känd för att vara den som smittade ner hela Jönköping med kolera! Han var med i ett resande teatersällskap, och hade förmodligen dragit sig på koleran i Göteborg! Han är begravd någonstans på Slottskyrkogården och man har rest ett gjutjärnskors till hans minne!

Anders Collberg...

Gjutjärnskors till Collbergs minne...
Det hela avslutades vid Hedvig Rydbergs grav. Hedvig var författaren Viktor Rydberg och hon var en av de som strök med i koleran. Viktor Rydberg besöker sin mors grav när han plötsligt får träffa henne igen. Och tro mig den här scenen var grymt bra. Det var inte långt från att tårarna rullade ner för mina kinder. Så känslosamt. Han som spelade Rydberg var, nej är, sjukt duktig. Hela scenen spelas på rim dessutom. Och när Hedvig sjunger "Gläns över sjö och strand" acapella (eller hur det nu stavas), ja då är det ståpäls! För den som inte vet så var det Viktor Rydberg som skrev texten till denna psalm, och det är Vättern han åsyftar på!

Hedvig och Viktor Rydberg
Förutom de här teaterinslagen så är det information om kyrkogården, den här gången berättade man om kyrkogårdens historia, olika stilar och trender på kyrkogårdar och varför man till exempel fällt en del almar på tex Slottskyrkogården.

Den här gången tyckte jag det var lite lite teaterinslag jämfört med vandringen jag gick på Dunkehalla förra året. Men det kanske finns mer att ta av på Dunkehalla...

Jag kan varmt rekommendera sådana här vandringar. Och även om jag inte har någon koppling till Jönköping så är det spännande att få ta del av stadens historia på det här sättet!

Inga kommentarer: