söndag 29 juni 2014

Grännabergsleden

Just nu har jag och min syster en liten utmaning som innefattar att vi under tre veckor ska motionera minst 12 ggr, vilket innebär i snitt fyra gånger per vecka. Och då jag inte har något gymkort för tillfället, inte är redo för att börja springa igen så återstår cykling och promenader... Jag skulle ju visserligen kunna åka in till Rosenlundsbadet och simma lite, men det lockar inte... Och varför inte förena nytta med nöje? Så häromdagen tog jag beslutet att vandra den ganska nyinvigda Grännabergsleden. Som namnet antyder så går den utmed Grännaberget i Gränna, och det finns såklart en karta för leden. I kartan kan man läsa följande om Grännabergsleden:
 
Grännabergsleden har de vackraste vyerna! Leden är inte färgmarkerad men ändå lätt att hitta eftersom den följer en välanvänd gammal färdled. Idag är det en naturstig och vi rekommenderar lämpliga skor.
     En audioguide med 9 berättelser om landskapet, kultur och staden Gränna finns vid leden. Den når du via QR-koder på skyltarna. Lämplig app att ladda ner är Barcode Scanner och du kommer åt att lyssna på berättelserna.
     Flera motionsspår och vandringsleder börjar på berget, bland annat Västanåleden, en 15 km lång slinga i trakten. En annan trevlig utflykt är Tegnértornet, ett par kilometer öster om Grännaberget. Härifrån har du milsvid utsikt i flera väderstreck.
     Grännabergsleden ligger inom Biosfärområdet Östra Vätterbranterna.
 
För att ta mig upp till berget tog jag de 243 trappstegen från Södra parken upp till Grännaberget. Nu har jag aldrig fått det till 243 trappsteg. Jag har försökt räkna ett par gånger, men jag har alltid full sjå med att andas... =) Inte blir det bättre av att varje gång jag flåsandes tar mig upp för trappan så är det nån hurtbulle som springer förbi mig!
 
Trappan upp till Grännaberget
Om man vill så kan man pausa lite längs vägen då det finns ett par terrasser där man kan stå och njuta av utsikten. Eller hämta andan som det oftast är för mig. Och det var inte ett dugg bättre på den tiden som jag bodde i Gränna och faktiskt var uppe på berget emellanåt!
 
Utsikt över Södra parken
Nästan uppe så hittar man en byst av Erik Dahlberg, landshövding i Jönköpings län 1687-1693. Han utverkade hos kungl. Maj:t stadsprivilegier åt Gränna 1693. Gränna fick visserligen stadsrättigheter redan 1652 av greve Per Brahe d.y., men efter att han avled 1680 så infördes reduktionen och även Grännas stadsrättigheter... Men 1693 återfick då Gränna sina stadsrättigheter. Denna gången kungliga sådana.
Byst över Erik Dahlberg
Första skylten (vilka jag inte fotade den här gången) hittar man vid klockstapeln och texten på den handlar om Grännabergets friluftsmuseum. På kartan finns det mycket kortfattad information om varje "stopp" och på punkt ett står det följande: Grännabergets Friluftsmuseum används för evenemang och fest. Sommartid är kaffestugan öppen.

Röttlegården, Grännabergets friluftsmuseum
Jag promenerade norrut förbi kaffestugan för att ta mig mot nästa stopp på leden, Oscarshöjd, då jag gått där några gånger tidigare så vek jag faktiskt av från den "större" stigen och tog en lite mindre än, och strax före jag kommer till Oscarshöjd så kommer jag till en minnessten som är uppsatt till minne av Gränna stads grundläggande 1652.
 
 
Utsiktsplatsen Oscarshöjd hette tidigare Kyrkbacken, men bytte namn efter att kung Oscar II:s besök 1895. Förutom minnesstenen över stadens grundläggande 1652 finns här en sten med Oscar II:s namnteckning på!

Lusthus på Oscarshöjd

Utsikt från Oscarshöjd
Vid punkt nummer tre på kartan kan man läsa följande: Vätterns östra strand har gett ett gott odlingsklimat. Även krävande grödor växer bra. På 1700-talet var tobak en av stadens exportvaror. Under en period var päron en av Grännas symboler.
 
Utsikt vid punkt 3
Jag traskade så snabbt jag orkade vidare norrut  och mot nästa stopp där man har en fin vy över torget!

Gränna torg
Under 1800-talet förändrades Gränna. Göta kanal var färdigbyggd och ångbåtstrafiken på Vättern tog fart, vilket gynnade industri, handel och hantverk. Gränna blev också en välkänd turistort kan man läsa på kartan vid punkt nummer fem.
Utsikt från punkt 5
Vid sista stoppet kan man på kartan läsa att: Vättern har stor betydelse för yrkesfiske, sportfiske och ekoturism. Sjön tillsammans med landskapets branta topografi påverkar lokalklimatet och naturen. Vättern är skyddad i Natura 2000.

Vid sista stoppet. Eller första om man kommer norrifrån!
Efter att ha stått och njutit av utsikten en liten stund var det bara att påbörja vandringen ner för berget igen. Och här i norr är det inga trappor utan en väg ner. Själva Grännabergsleden är inte mer än 1 km lång, men det är kuperat och inte tillgänglighetsanpassat. Trots detta är det helt klart värt promenaden. Utsikten härifrån är fantastisk! Vad man ska tänka på är också att leden går väldigt nära bergskanten och det finns inga skyddsräcken...

På väg ner...
Nu hittar jag på Grännaberget, men jag hade nog ändå uppskattat om det var uppmarkerat. Det är kanske inte helt självklart vart man ska ta vägen om man kommer från trapporna. Det är visserligen bara att följa kartan (om man har den) men den är ändå ganska grov... Men, det är bara min åsikt!

Inga kommentarer: