söndag 26 augusti 2018

Husaby boplats

Under en till synes helt vanlig åkermark mellan Husaby kyrka och Husaby biskopsborg, döljer sig platsen för bosättningar från äldre järnåldern (500 f.Kr. - 500 e.Kr.). I landskapet runtomkring Husaby ryms spåren från förr. En bit bort ligger Flyhovs hällristningar från bronsåldern. Ovanför S:t Sigfrids källa ser man minnesstenen från 1740-talet över dopet. Raden med hembygdsgård, den gamla skolan och kyrkan leder vidare till borgen. I vyn från vägkanten samlas flera minnen från förr som man kan se och inte se.

Här fylls luckan i tid mellan bronsålder och medeltid delvis ut. Små delar av åkern har undersökts. Här har hittats härdar, avfallsgropar och stolphål som hört till bebyggelse som legat i slänten och hela vägen vägen ned till kyrkan och prästgården. Man kan räkna med att här under lång tid fanns en by med flera gårdar för ett par tusen år sedan. Gårdsbebyggelsen bestod av långa hus som rymde plats för folk, fä och förråd.

Förmodligen är det en av de livskraftiga bosättningar som funnits runt Kinnekulles kanter under järnåldern. Kanske finns här rötterna för den storgård - och senare kungsgård - som skall ha funnits i Husaby.


På åkerfältets krön ligger en stor grav. Det är en 20 meter stor stensättning, drygt 2 000 år gammal. Ursprungligen kan den ha använts för en eller ett fåtal individer i en rik släkt - ortens "storman" eller "storkvinna". Den typen av gravar har ofta återanvänts. Idag liksom då ligger den som ett landmärke.

Boplatsen är sedan länge överplöjd och borta och till skillnad från de synliga minnena krävs här en stor portion fantasi för att "se" byn från landet längesedan.

Den historiskt kända byn var redan på 1700-talet och kanske rentav tidigare ganska utspridd. Gårdarna låg ungefär där de ligger idag. På en karta från 1700-talet ser man en ägodelning som kan se ut som en äldre övergiven gårdstomt i övre delen av det här åkerfältet. Det är kanske delar av en bybebyggelse som flyttades ut (avhystes) redan under medeltid eller ännu tidigare.

Senaste besök: 29 juli 2018

Hitta hit: Utmed gångvägen mellan Husaby kyrka och Husaby biskopsborg.

Inga kommentarer: