torsdag 10 augusti 2017

Tullgarns slott

Ett av stoppen på semesterns andra husbilstur var Trosa - Världens ände. Alldeles i närheten av Trosa ligger Tullgarns slott, ett av tio kungliga slott i Sverige. Nu när vi ändå var så nära så blev det en ett besök på Tullgarns slott för de tre musketörerna!

Slottet ligger vackert vid en liten vik av Östersjön, och det nuvarande slottet är uppfört på 1720-talet. Tullgarn omnämns för första gången redan under medeltiden! Det var då en sätesgård bebyggd med ett stenhus. Dess förste kände ägare var riddaren Tord Röriksen Bonde.


Första slottet på Tullgarn började byggas vid 1500-talets slut. Byggherre var greve Carl Sture. 1713 ärver greve Magnus Julius De la Gardie Tullgarn, som då var både omodernt och förfallet. Han beslöt att uppföra en ny slottsbyggnad som uppförs 1720-1727. Arkitekt var den franskfödde fortifikationsofficeren Joseph Gabriel Destrain, som gav slottet dess franska prägel.

Ett riksdagsbeslut 1766 kungjorde att de kungliga prinsarna på statens bekostnad ges varsitt lustslott på landet. Hertig Karl hade redan fått Rosersbergs slott 1762. Tio år senare förvärvades Tullgarn till hans yngre bror Fredrik Adolf. Fredrik Adolf blev mycket fäst vid Tullgarn och vistades här stora delar av sitt liv. Efter att Fredrik Adolf avlidit flyttar hans syster, Sofia Albertina, in här. Under Fredrik Adolfs tid på slottet gjordes flera renoveringar.

Efter att Sofia Albertina gått bort gick dispositionsrätten vidare till kronprinsparet Oscar och Josefina. Efter Oscars död blev Tullgarn änkesäte för Josefina som bodde här fram till sin död.


I samband med bröllopet mellan kronprins Gustaf och Victoria av Baden erhöll de dispositionsrätten av slottet. Nu kom en rad förändringar att genomföras på slottet. Allt enligt 1800-talets stilideal.

Under 1950- och 60-talen genomgicks en genomgripande restaurering av Tullgarn, vars syfte var att lyfta fram de gustavianska inredningarna igen. Den här restaurering gick ganska ovarsamt fram och under 2010-talets början restaurerades slottet igen. Då tog man fram det sena 1800-talets färgsättning på fasad, tak och fönster. Idag är det en blandning av rokoko, gustaviansk och viktoriansk stil.


Man kommer bara in på slottet i samband med en visning. Självklart hängde vi med på en sådan visning. Det var en mycket kunnig guide som tog oss genom 20 rum och ner i köksregionerna. Det var en riktigt bra guidning där vi fick information om slottets historia, vilka som bott där, vilka som varit på besök - vad sägs om Tsar Nikolaus II med familj, hur slottet har förändrats genom tiderna med mera. Guiden visade oss även spännande detaljer som dörrar som inte leder någonstans, det är bara en vägg där bakom, garderoben som i själva verket var sovplatsen för hertig Fredrik Adolfs betjäning... Vi fick bl.a. se stora matsalen, biljardrummet, stora och lilla förmaket, blå salongen, slottsköket och frukostrummet som ser ut som en sydtysk Weinstube. Vi fick oss veta att vår nuvarande kung har en privat del i slottet och att han bor på slottet åtminstone en gång per år. Oftast på hösten i samband med att han är där och jagar.


Självklart finns det en slottspark här på Tullgarn, tyvärr började orken tryta, åtminstone för min del, då jag redan var full av intryck efter guidningen och började bli hungrig. Men vi tog en liten promenad genom den i alla fall på väg tillbaka till husbilen. Om jag inte missminner mig så är den uppförd i engelsk stil.



Senaste besök: 25 juli 2017

Hitta hit: Sväng av E4:an vid trafikplats Vagnhärad (avfart 138), kör på väg 218 mot Trosa. Skyltat.

Inga kommentarer: