onsdag 2 augusti 2017

St. Olai kyrka, Helsingör

På semestern 2017 fick jag äntligen till ett besök i Helsingör domkyrka! St. Olai kyrka som är kyrkans officiella namn, ligger på den plats där Helsingörs första kyrka uppfördes för mer än 800 år sedan.
St. Olai kyrka
Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1559, men dess äldsta väggar är dock från 1200-talet. När den första kyrkan restes här, var det på stranden till dåvarande Örekrog. Kyrkan har fått sitt namn efter sitt skyddshelgon, den norske vikingakungen och nationalhelgonet Olof den helige, som både förenade och kristnade Norge.

St. Olai kyrka
Den stora förvandlingen av St. Olai kyrka skedde när Erik av Pommern införde Öresundstullen. Kyrkan skulle nämligen matcha Helsingörs växande betydelse för landet, och kyrkan har utökats sedan dess flera gånger. Den 1 januari 1961 bildades Helsingörs stift, och då blev St. Olai kyrka upphöjd till domkyrka.

På kyrkans östra gavel finns en lucka som leder ner till en gravkällare. Över den sitter dödskalle, med en fransk text som lyder: Således blir vi alla.

Själva kyrkorummet domineras av den 11,5 meter höga altartavlan från 1664. Tavlan är uppbyggd av 19 reliefer som skildrar Jesu liv. Här finns även renässansskatter, och inte minst flertalet barockarbeten, till exempel predikstolen från 1567.

Kyrkorummet i St. Olai kyrka
Altartavlan
Predikstolen
Framtagen takmålning
Dopkapell
Dopkapell
Senaste besök: 11 juli 2017

Hitta hit: Centrala Helsingör, St. Anna Gade 12.

Inga kommentarer: