tisdag 8 augusti 2017

Birka

Inne i Mälaren, ca 30 km väster om Stockholm, mellan Södra Björkfjärden och Hovgårdsfjärden, ligger Björkö. På denna ös väststida låg till för 1100 år sedan en liten, aktiv, köpstad - Birka. En plats som brukar kallas för Sveriges första stad. Platsen var även Skandinaviens största stad under vikingatiden.

När syrran och hennes C planerade att besöka Birka på en av sina husbilsturer sommaren 2017, kände hon att de inte kunde åka dit utan mig. Och jag är mer än tacksam över att jag fick följa med. Man kan åka till Birka från flera olika platser. Vi tog båten från Mariefred, en tur på ca 1 timme och 15 minuter.
Båten som tog oss till Birka
Gästhamnen på Birka
När vi kom i land började vi med att ta en liten fika, innan vi besökte museet. Museet ger en bra introduktion av den gamla vikingastaden. Inne på museet har man bl.a. byggt upp små modeller av Birka.

Entrén till museet
Tack vare sitt skyddade läge drog staden till sig människor från när och fjärran som bjöd ut sina varor eller bedrev hantverk. Det vet man då hittat gömt arabiskt silver, östeuropeiska pärlor, keramik och exklusiva tyger, i arkeologiska utgrävningar som gjorts här. Dessa varor byttes ut mot varor som fanns här som; järn, hudar, horn och pälsar. Stadens hantverkare bodde i enkla hus som stod uppställda i rader ner mot bryggorna. Här fanns bl.a. kammakare, bronsgjutare, pärlmakare och väverskor.

Man tror att det var Sveakungen som tog initiativet till att bilda staden, som ett led i sin önskan att kontrollera handeln här i norra Skandinavien, både politiskt och ekonomiskt. På den tiden var det kungens uppgift att hålla ordning i staden och skydda den från plundring. Till sin hjälp hade kungen en "fogde" som bodde här på Björkö. Kungen själv bodde någon kilometer bort från Björkö, vid den plats som kallas Hovgården, på Adelsö.

Birka Museum
År 830 kom den unge benediktinmunken, och missionären, Ansgar till staden. Han var utsänd av kejsaren Ludvig den fromme, för att sprida kristendomen och predika det kristna evangeliet för det hedniska folket uppe i norr. Han predikade i Birka under ett och ett halvt år, och under tiden lät flera av stadens invånare döpa sig. Men, trots detta blev aldrig Birka en kristen stad. Inte ens efter att Ansgar kommit tillbaka en andra gång.

Birka Museum
Birka var en blomstrande tätort och Sveriges viktigaste knutpunkt för handel i norra Europa under 200 år. Staden hade ju en perfekt placering då den låg centralt, men också väl skyddat i den djupa viken till Östersjön. När Birka var som störst hade staden omkring 700-1000 invånare. Efter 200 år började stadens invånare att överge Birka, för att flytta någon annanstans. Några flyttade kanske till Sigtuna, som blev Sveriges nästa blomstrande tätort efter Birka. Ingen vet exakt varför Birka övergavs. men en trolig teori är på grund av politiska beslut, men även att landhöjningen kan ha gjort att Birka förlorade sitt strategiska och lättåtkomliga läge.

Birka Museum
I vår båtbiljett ingick en guidad tur på Birka, och självklart gick vi med på en sådan. Guidningen började alldeles utanför museet, och vi delades in i två grupper, då det brukar vara, och var, många som vill(e) gå på guidningen kl. 12.15. Vårt första stopp var vid ett av flera gravfält som finns runt om på Björkö. Det finns ca 3 000 gravhögar, varav ca hälften är utgrävda.

Gravhögar
Vi fortsatte sedan utmed Birkas stadsvall, varav ca 450 meter återstår. Guiden visade oss också var själva stadsbebyggelsen låg. En plats som idag inte är mer än en åker. Men, tänk så mycket spännande som finns där i jorden.
Promenad utmed stadsmuren
På andra sidan staketet låg Birkas stadsbebyggelse.
Vi gick sedan in i den gamla fornborgen och upp på berget, ända upp på toppen. Där på toppen står ett ståtligt kors. Det restes 1834 till minne av att det var 1000 år sedan Ansgar kom till Birka, med ambitionen att kristna staden. Härifrån har man en fantastisk utsikt, bl.a. ut mot Adelsö och Hovgården.
På väg in i fornborgen och upp på berget
Upp till toppen!
Ansgarskorset
Utsikt mot gästhamnen
Utsikt
Guidningen avslutades vid Ansgarskorset, och efter att vi hade tagit oss ner för berget, så gick vi bort till de rekonstruerade husen och kikade lite innan båten skulle ta oss tillbaka till Mariefred.

Rekonstruerade hus
Rekonstruerade hus (kålgård)
Liten hamn med båtar

Båtar
Det är inte alls svårt att förstå varför Björkö och Birka, tillsammans med Hovgården, sedan 1993, är med på UNESCO:s Världsarvslista. Här finns ju t.ex. ett av de mest unika, kompletta och oförstörda exemplen på en vikingatida handelsstad från tiden 700-900 e.Kr.

På väg nerför berget
Det var en mycket trevlig utflykt, som jag velat göra i flera år. Men, jag trodde nog att det skulle vara lite mer uppbyggd, där själva stadsbebyggelsen var. Gällande guidningen så trodde både jag och syrran att en guide skulle möta upp oss när vi klev av båten, för att sedan påbörja guidningen. Men, istället var vi hänvisade till de ordinarie guidningarna på plats.

Utsikt från båten
Senaste besök: 23 juli 2017

Hitta hit: Har man inte egen båt kan man åka med Strömma Kanalbolag från t.ex. Stockholm och Mariefred.

Inga kommentarer: