De som känner mig vet att jag är svag för gamla medeltida kyrkor. Så när det blev klart att jag skulle hänga med syrran och hennes C på en husbilstur till Västervik, så hade jag ett önskemål. Att vi skulle stanna till vid Pelarne kyrka. Och jag hade tur. Det blev ett stopp där på hemvägen.
Pelarne kyrka, knappt 10 km från Vimmerby, är en av Sveriges äldsta bevarade träkyrkor. Man vet inte exakt hur gammal kyrkan är, men kyrkan har flera romanska drag, som antyder på att den kan vara från början av 1200-talet. Pelarne kyrka är den enda medeltida träkyrkan som finns kvar i Kalmar län.
Den äldsta delen i kyrkan är kordelen, och den anses vara från tidigt 1200-tal. I koret finns ett unikt korfönster. Det består av tre små fönsternischer och en målning av offerlammet. När den nuvarande altaruppsatsen sattes upp i mitten av 1700-talet, spikades detta fönster igen. Det upptäcktes igen vid en restaurering av kyrkan 1989. Det välbevarade, och unika korfönstret gjordes tillgängligt igen för visning genom att gångjärn monterades på den nuvarande altartavlan som då kan fällas ut. Enligt Riksantikvarieämbetet finns det inget mer sådant korfönster bevarat i någon träkyrka i Sverige!
Kyrkans märkligaste konstverk är utan tvekan triumfkrucifixet från 1250-1300. Här finns även en medeltida skulptur, från 1400-talet, "Jungfru Marie kröning".
Det var i denna vackra träkyrka som Samuel August Ericsson från Sevedstorp och Hanna Jonsson från Pelarnehult gifte sig 1905. Två år senare föds parets andra barn, dottern Astrid, som skulle bli en världsberömd barnboksförfattare.
Kyrkan har en fristående klockstapel med en spetsig, 40 meter hög spira och är förmodligen från 1600-talet.
Senaste besök: 6 juni 2017
Vägbeskrivning: Ca 8 km VSV Vimmerby, strax S väg 31
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar