måndag 24 juli 2017

Offentlig konst i Helsingör

Under vår promenad i Helsingör i juli 2017 stötte vi på ett smakprov av den offentliga konst som Helsingör bjuder sina kommuninvånare och oss besökare på. Här kommer ett litet inlägg om de verk vi såg och fotograferade under den här dagen.

Öresundstullen - är en stor målning som tar upp en hel husgavel på ett hus som ligger på St. Anna Gade (alldeles i närheten av domkyrkan. Målningen visar den tidens kosmpolotiska, rika och mycket levande köpstad som Helsingör var, som i över 400 år levde gott på alla de skepp som var tvungna att betala Öresundstull. Tittar man noga på konstverket ser man flera kända personer, som t.ex. Hamlet och Tycho Brahe! Väggmålningen har utförts av de två italienska konstnärerna Lara Atzori och Piercarlo Carella.

Kyrkans historia - är en målning som du hittar på en mur i hörnet av Kirkestraede och Hestemöllestraede. Målningen skildrar tre viktiga tidsperioder i Helsingörs och kyrkans historia. Den är uppdelad i tre delar.
Den vänstra bilden symboliserar medeltiden, då munkarna hjälper en sjuk sjöman i land. Den slutna lådan är till för transport av sjuka och smittfarliga personer.
Mittenbilden visar hur Vor Frue Kloster användes som sjukhus efter reformationen. En läkare står centralt placerad med den klassiska masken, som innehöll örter i näsan, för att undvika smitta. Man kan se hur St. Mariae kyrka efter reformationen användes som häststall. Man ser en stackare och hans barn stå vid dörren till dagens stadsmuseum, och tigga. Det har tidigare fungerat som fattighus. Högra bilden handlar om Helsingör efter reformationen. Stadens sockenkyrka St. Olai utgör bakgrunden. En luthersk präst hälsar välkommen. Ett barn döps och bland personerna syns reformatorn Martin Luther. Den här målningen är fylld av fina detaljer. Väggmålningen har utförts av de två italienska konstnärerna Lara Atzori och Piercarlo Carella.


Kung Hamlet - på en liten "bakgata" hittade vi det här konstverket. Tyvärr minns jag inte vilken gata det var.

HAN - är en skulptur som du hittar längst ut på piren framför Kulturvarvet. Den föreställer en ung mansfigur och är gjord i blankpolerat stål. Skulpturen har skapats av den världsberömda konstnärsduon Elmgreen & Dragset och har sedan den avtäcktes 2012, blivit ett landmärke för Kulturhamn Kronborg och Helsingör. Med sin hållning och sitt känsliga uttryck är "HAN en klar referens till "Den Lille Havfrue" i Köpenhamn.

Helsingör Fish - ser man på promenaden utmed vattnet mellan Kronborgs Slot och stationen. Jag vet inte så mycket mer om det här konstverket mer än att det är tillverkat av återvunnet material.


Sveasöjlen - är en 11,75 meter hög kolonn, som du hittar på Hamnplatsen. Den består av elva kopparkolonner, tillverkade på Helsingörs varv, med ett kolonnhuvud (kapitäl) i brons. Kolonnen skapades av bildhuggaren M.S. Elo 1947 som ett minnesmärke över den hjälp Sverige gav de danska flyktingarna under andra världskriget. Bland annat tog Sverige emot över 7 000 danska judar i oktober 1943. De flesta smugglades över i fiskebåtar från kusten kring Helsingör, där kusten är som smalast. När mörkret faller, lyser kolonnen för att påminna om den hälsning genom tända eldar som, trots mörkläggningen, utväxlades från kust till kust varje julafton under krigsåren 1943-1945.

Hamlet och Ofelia - står utanför Helsingör Station, och det är väl inte så konstigt att de hälsar besökarna välkomna till Helsingör. Statyerna är skapade av den danske konstnären Rudolph Tegner (1873-1950).

Senaste besök: 10-11 juli 2017

Hitta hit: Centrala Helsingör

Inga kommentarer: