Nu har jag återigen ägnat den här bloggen alldeles för lite tid. Har alldeles för många bollar i luften samtidigt. Men, jag ska försöka skärpa mig, och ägna även den här bloggen lite mer av min tid. Det var ett tag sedan jag var iväg på en utflykt/promenad där kameran varit med! Så jag dammar av ett gammalt besök. Som ägde rum 2008 faktiskt. Hur som helst, resan gick till Jokkmokk. Eller för att vara mer exakt, på Sverigeresan jag gjorde våren 2008, tillsammans med TK12 på Tomelilla Turismutbildning, eller hade man bytt namn till TurismUtbildarna Syd då?, så var vi i Jokkmokk. Själv gick jag i klassen innan och gjorde Sverigeresan hösten 2007 med min klass. Den här gången var jag med som "assistent åt läraren och åt eleverna faktiskt. Då vi var lite tidiga inför ett besök på Ájtte, så gick vi till Jokkmokks gamla kyrka på ett spontanbesök! Inte mig emot som gillar gamla kyrkor...
|
Jokkmokks gamla kyrka |
Det har funnits en kyrka är i Jokkmokk sedan början av 1600-talet. Då ökade nämligen intresset för den nordliga landsdelen och kung Karl IX ville att lappmarken skulle ligga under svenskt styre. Kungen ville skapa ett svenskt ishavsvälde som täckte hela norra Skandinavien och befästa landsdelen genom att bygga kyrkor. En annan orsak till att kyrkorna byggdes var att missionen bland samerna skulle intensifieras.
Den äldsta kyrkan i Jokkmokk uppfördes 1607. Det var en rektangulär kyrka, 12,75 x 6,3 med vapenhuset på ena sidan. Vid 1750-talets början ansågs kyrkan vara liten, kall och dragig. En ny kyrka uppfördes 1753 på en annan plats väster om den gamla kyrkplatsen.
Den nya kyrkan uppfördes huvudsakligen efter ritningar av Hans Biskop för Lycksele kyrka. Kyrkan hade en åttkantigt avlång grundplan, byggd i timmer, rödmålad och försedd med rundbågiga fönster. Taket var högt, valmat och täckt med spån. Klockstapeln och den timrade bogårdsmuren uppfördes 1784 av Olof Strandman från Umeå. I bogårdsmuren inrymdes "likhus" där man förvarade kistorna under vintern. Kyrkan restaurerades 1928-1931. 1935 uppfördes en ny bottnisk klockstapel i 1700-talsstil av arkitekt Bertil Höök. Den var i det närmaste en kopia av 1784 års klockstapel. 1941 brann taket samt vissa delar av inredningen upp efter spricka i ett rör i kaminen. Man restaurerade kyrkan och den stod klar 1943.
Den april 1972 brann Jokkmokks gamla kyrka ner och det enda som fanns kvar var ett par förkolnade stockar och grunden. Orsaken till branden var en kortslutning. Man beslutade att man skulle rekonstruera kyrkan. Den återuppförda gamla kyrkan invigdes 5 december 1976. Den byggdes upp på samma plats som 1753 års kyrka. Grunden av natursten är delvis den ursprungliga. Planen är åttkantig och kyrkan är 18,5 meter lång och 9,5 meter bred, samma mått som den gamla kyrkan.
Kyrkan omges delvis av en bogårdsmur och delvis av ett trästaket. Ett antal minnesstenar är resta på kyrkplatsen och det finns även ett flertal omarkerade gravar. Bogårdsmuren uppfördes i samband med kyrkobygget under 1970-talet. Det finns öppningar på insidan av bogårdsmuren för att påminna om hur likkistorna förvarades under vinter. Klockstapeln är inbyggd i bogårdsmuren.
|
Klockstapeln, och del av bogårdsmuren |
|
Öppningar i bogårdsmuren |
Kyrkans interiör har en färgsättning som är inspirerad av den samiska kolten - rött, blått och gult. Samiska konsthantverkare har svarat för delar av kyrkans utsmyckning. Kyrkorummet har timrade väggar och trägolv, även innertaket är av trä och är valvfomat och vitmålat. Träkorset som hänger ovanför altaret är gjort av det oskadade virket som fanns kvar efter den förödande branden.
|
Inne i Jokkmokks gamla kyrka |
|
Dopfunten, gjord i torrfura. |
|
Altaret och korset gjort av det oskadade timret. |
När jag kom till Jokkmokks gamla kyrka så trodde jag ju så klart att det var den gamla kyrkan, och inte en rekonstruktion. Så kan det gå om man inte gjort sin research innan. Det jag fastnade för inne i kyrkan var den vackra dopfunten. Det är en fantastiskt fin kyrka, och jag förstår verkligen man valde att återuppföra den. Jag är även glad att vi var lite tidiga till Jokkmokk så vi hann med den här promenaden och besöket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar