Hospital var under medeltiden vårdinrättningar, främst för spetälska. Under 1600-talet var de mer eller mindre statliga fattigvårdsanstalter, för de svåraste fallen av oförsörjda och obotligt sjuka. Under 1700-talets slut inrättades lasarett och kurhus, och hospitalen främst avsedda för psykiskt sjuka.
Hospitalet flyttades till den här platsen efter stadsbranden 1612. Här finns fyra hus bevarade:
Hospitalsbyggnaden, huvudbyggnad på Jönköpings hospital. Den röda timmerbyggnaden på två våningar uppfördes 1794. Från början bestod bottenvåningen av köksavdelningen, ett "dårrum" och ett kyrkorum. På ovanvåningen fanns "två kvinno- och två mansdårrum". Under lasarettstiden (1825-1877) tjänade byggnaden som sjukhusbyggnad, och då det ägdes av Jönköpings Tändsticksfabrik var det bland annat upplagsplats för tomaskar, "ångkök" och bostadslägenheter. Idag disponerar Jönköpings Hembygdsförening (Gudmundsgillet) och Röda Korset lokalerna.
Hospitalsbyggnaden |
Den röda timmerbyggnaden på två våningar uppfördes 1807. Efter att området köpts in till länslasarettet och därefter Jönköpings Tändsticksfabrik, användes boden som förrådsbyggnad. Mellan åren 1952-1966 byggdes den om för STAB-koncernen som använde den som kursgård. Idag ägs den av kommunen, och kallas för Kastanjegården, och används för kommunala servicefunktioner.
Viktualieboden |
Kurhusbyggnaden |
1825 blev det läkarbostad, då länslasarettet övertog området. Från 1878 till 1961 var det främst bostadshus och ingick i tändsticksfabrikens område. 1961 överläts det till Viktor Rydbergsmuseet och efter en renovering invigdes museet 1963.
På museet kan man se två utställningar, en om Jönköpings stads historia, under Viktor Rydbergs tid, och en om Rydberg och hans verk.
Sysslomannabostaden/Viktor Rydbergsmuseet |
Öppet: Viktor Rydbergmuseet är öppet lördagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar