måndag 3 oktober 2011

Ölands skördefest 2011, del 1

Helgen vecka 39 var jag och kära syster på Ölands Skördefest! Vi har varit där flera gånger tidigare och vi tycker båda det är ett bra skäl till att åka till Öland för några dagar!

Vi åkte dit redan på torsdagen, och tjuvstartade det hela genom att tillbringa torsdagen i Kalmar. Förutom att vi sprang runt i typ varenda butik som säljer datorer, då jag är på jakt efter en mini-laptop så besökte vi Kalmar Slott. Eller besökte, och besökte, vi gick aldrig in i slottet då vi varit där många gånger tidigare, utan vi nöjde oss med att gå ett varv runt vallarna.

Kalmar Slott

Kalmar Slott
Vi hann även med att se den vackra domkyrkan, i italiensk barock från utsidan...
Kalmar Domkyrka
Innan vi åkte över till Öland och tittade på solnedgången över Kalmarsund!

Solnedgång över Kalmarsund
Hela fredagen tillbringades på Öland, förutom en kort vilopaus på vandrarhemmet en stund på eftermiddagen. Vi började med att passa på att ta ett par kort på Ölandsbron, som lämpligt nog fyllde 39 år just i fredags!

Ölandsbron sett från Kalmar
Vi valde att styra kosan söderut och första stoppet blev i Mörbylånga, vi var ju tvungna att fota en väderkvarn, och i Mörbylånga vet vi ett bra ställe där det även är lätt att parekera bilen. Väderkvarnar är väl nästan symbolen för Öland!

Väderkvarn i Mörbylånga
Nästa mål för dagen, var ett önskemål från min sida. Jag har sedan ett tag tillbaka varit lite nyfiken på Södra Bruket på södra Öland. Det är resterna av ett alunbruk som var i bruk mellan 1804 och omkring 1900. "Självklart" hade jag ju inte riktigt kollat upp exakt var dessa ruiner finns. Jag visste att det var någonstans i närheten av Degerhamn, så när vi såg skylten "Degerhamn 10" styrde vi kosan dit.

Efter några kilometer började jag fundera på om jag inte sett en skylt där det faktiskt står "Södra Bruket" från stora vägen. Och någon sådan skylt hade vi inte sett nu... Efter att ha passerat Degerhamn och åter kommit ut på stora vägen stannade vi till och tittade på kartan. Där kunde vi se att alunbruket skulle ligga strax söder om Södra Möckleby och vi hann väl inte köra många hundra meter förrän vi, mycket riktigt hittade en skylt där det stod "Södra Bruket"!
Ruin vid Södra Bruket
Efter en snabbvisit vid ruinerna for vi söderut mot Ölands södra udde där fyren Långe Jan finns! Självklart passerades Karl X Gustafs mur på vägen, som ju löper spikrakt tvärs över ön från öst till väst.
Karl X Gustafs mur
När vi kom till Karl X Gustafs mur ungefär möttes vi av dimma. Och ju längre söderut vi for, desto mer dimma blev det. Häftigt, men samtidigt lite småkusligt. För man såg i princip ingenting på vägen. Och sista biten ner mot fyren så måste man vara försiktig i vanliga fall, för det är en mycket smal väg, och här betar både kor och får. Och i Schäferiängarna betar hjortar. Och får någon av dessa djur för sig att passera vägen så gör de det! Och rätt var det var så hade man ett par gångare eller en bil framför sig.

På vägen ner mot udden finns ett stort järnåldersgravfält, som jag någon gång ska besöka lite närmare, samt resterna av S:t Johannes kapell. Vi (eller jag) hade tur, då det fanns en parkeringsplats precis intill ruinen, vilket gjorde att vi kunde parkera och ta en snabb titt på ruinen av kapellet som uppfördes på 1200-talet och som övergavs i samband med reformationen. Det sägs att man vid byggandet av fyren Långe Jan så använde man sig av stenar från kapellet!
S:t Johannes kapell
Det blev ett snabbt besök vid Långe Jan, för det var liksom ingen idé att ens gå upp, för vi hade ändå inte sett ett jota. Vi hade en tanke att vi skulle äta lite lunch, eller ta en fika här, men det var inget som direkt lockade oss.
Långe Jan
Istället för att äta lunch nere vid Ölands södra udde, blev det på en restaurang på Ölands köpstad! Efter att ha fått mat i magen så tog vi faktiskt och åkte över till Kalmar och vandrarhemmet där vi bodde för att vila ett par timmar.

Vi for över till Öland igen, för vi hade bestämt oss för att ta oss till Ismantorps borg och lyssna till övertonssång i skymningen. Vi hade varit på det här evenemanget vid ett tidigare besök på Ölands Skördefest och vi ville båda uppleva det igen. För att vara säkra på att få en parkeringsplats på den minimila parkeringen så åkte vi från Kalmar lite drygt en timma innan det hela började. Det innebar att vi hann strosa omkring lite i den gamla fornborgen, som man tror har använts mellan 300-500 e.Kr.

Fast det var mest jag som strosade. Vi upptäckte att en stor flock med får betade inne i fornborgen, och syrran litar inte riktigt på dessa ulliga små djur, så hon valde att hålla sig lite i bakgrunden. Vi passade även på att ta en fika i caféet strax intill borgen innan det hela började.

Och det är en mäktig upplevelse. Man står där i en öppen del av Mittlandsskogen, med en maffig stenmur framför dig. Och det blir fort mörkt där ute i skogsdungen och du har svårt att  urskilja något framför dig. Och helt plötsligt hör man en trumma och en flöjt lite dovt... Efter en liten stund hör man någon "sjunga" en bit bort... Och de kommer närmare...

Och sen ska man ju tillbaka genom skogen till bilen med. Tanken var att man skulle få med sig en fotogenlampa där i skogen, just för att det är mörkt. Men då jag och syrran kom så tidigt så var inte fotogenlampsutdelningen igång än. Istället fick vi förlita oss på vårt mörkerseende, marschallerna som var ganska glest utplacerade på stigen och våra iPhones... Jag snubblade självklart både en, två och tre gånger där på stenarna, och det lät jag alla i omgivningen få veta!
Ismantorps borg

Ismantorps borg
Från början var det tänkt att vi skulle åka tillbaka till Kalmar efter övertonssången där ute i skogen, men syrran var lite nyfiken på hur folkvimlet var i Eriksöre by. Så vi styrde bilen dit. Och vi var inte ensamma om jag säger så. Det var grymt mycket folk. Så mycket folk att vi faktiskt gav upp ganska snabbt och åkte hem till Kalmar trots allt. Vi hade dock bestämt oss för att återvända till Eriksöre under lördagen.

Dekoration, Eriksöre by
Det blir mer Ölands Skördefest i nästa inlägg!

2 kommentarer:

Evelina sa...

Jättefin bild på ölandsbron! Skulle gärna använda den till min dotters hemgjorda memory! (Som vi leker med hemma alltså, inget som säljs.)

Jenny sa...

Hej Evelina! Vad kul att du gillar min bild. Visst får du använda bilden till ert memory.//Jenny