Hospitalsstenen är en minnessten över Hospitalskyrkan som sägs ha funnits på norra Visingsö. Förutom de kända medeltidskyrkorna Kumlaby och Ströja (nuvarande Brahekyrkan), kan det enligt en tradition ha funnits ytterligare en kyrka på ön. Den kallas Hospitalskyrkan och sägs ha legat på öns norra del, mellan byarna Ed och Erstad.
Traditionen kring Hospitalskyrkan går troligtvis långt tillbaka i tiden. En som tidigt uppmärksammade den var Per Brahe d.y. som år 1680 lät resa denna sten till minne av den gamla kyrkan. Då stod inte stenen på sin nuvarande plats, utan ett par hundra meter längre åt öster. Stenen flyttades hit på 1950-talet.
Det stora granitblocket är idag mycket vittrat och texten är oläslig. Tack vare avskrifter från 1800- & 1900-talen vet vi dock vad som har stått: "Här stod Hospitallskapellet, Per Brahe Greve av Visingsborg år 1680.
Men har kyrkan verkligen funnits? Lokalt finns det en sägen som säger att Per Brahe d.y. hämtat ett kapell från Åker socken i Vaggeryd, och sedan uppfört det på norra delen av ön till minne av cisterciensermunkar på Alvastra.
Bortsett från denna sägen är inget känt kring kyrkan. Ordet spetalenn finns i tiondelängder från 1550-talet och år 1646 såldes en utjord kallade Spettalen till slottsfogden på Visingsborg. Denna utjord låg vid Erstad som under medeltiden var Linköpingsbiskopens huvudgård. Arkeologiska undersökningar skulle kanske kunna ge svar på om det funnits en kyrka här eller ej.
Senaste besök: 26 augusti 2018
Hitta hit: Norra Visingsö, mellan Erstad och Ed.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar