Som rubriken antyder så kommer det här inlägget handla om Hovrättstorget i Jönköping. Kring Hovrättstorget i Jönköping finns flera spännande byggnader som Gamla rådhuset, Göta Hovrätt, Grand Hotel och Jönköpings Teater.
Torget kallades från början för Stora torget, eller Stortorget, men i och med att Hovrätten och Rådhuset flyttade hit under 1600-talet så bytte man namn på torget.
Gamla rådhuset: Den byggnad vi ser idag invigdes 1699, och ritades av landshövdingen i Jönköpings län - Erik Dahlberg. Den gamla rådhusbyggnaden var i trä, och brann ner 1691. Den nya byggnaden var ett storslaget hus i sten uppförd i holländsk klassicism. Till byggnaden hörde också två flyglar, vilka revs efter en brand 1785. Gamla rådhuset behöll sin ursprungliga funktion till 1914. Förutom rådhus har byggnaden även fungerat som poliskontor, fängelse och bank. Idag huserar Svenska kyrkan i lokalerna.
Gamla rådhuset är byggnadsminne sedan 1977.
Brunnskar: Mitt på Hovrättstorget står ett brunnskar i brons med reliefer runt om. Relieferna skildrar Jönköpings historia. Brunnskaret uppfördes 1958 av Sven Lundqvist.
Gamla rådhuset och brunnskaret |
Göta Hovrätt: Göta Hovrätt instiftades redan 1634 av drottning Kristinas förmyndarregering. Hovrätten i Jönköping påbörjades 1639, togs i bruk 1650 men stod inte helt klar förrän 1665. Byggnaden i fransk klassicism, är uppförd under ledning av murarmästare Heinrich Gottwald, sannolikt efter ritningar av Simon de la Vallé. Hela byggnadens fasad är försedd av huggen sandsten från Trånghalla nordväst om Jönköping.
Enligt en skylt på huset är byggnaden Jönköpings äldsta hus, och har använts för rättsskipning ända sedan 1650, och är därmed den byggnad i Sverige som använts längst för detta ändamål!
Göta Hovrätt är byggnadsminne sedan 1935.
Göta Hovrätt |
Göta Hovrätts arkivbyggnad/Ämbetsbyggnaden: Med tiden blev Göta Hovrätts arkiv mycket omfattande och 1816 tillkom en särskild arkivbyggnad i trä. Den visade sig snart otidsenlig och flera nya förslag på arkivbyggnader av sten togs fram. 1867-1869 uppfördes den befintliga byggnaden i nyrenässans, och frånsett fasadmaterialet påminner den mycket om hovrättshuset. Idag inrymmer den ämbetslokaler för hovrätten.
Ämbetsbyggnaden |
Grand Hotel och Jönköpings Teater: Grand Hotel och Jönköpings Teater delar hus (och det är självklart möjligt att gå direkt från hotellet till teatern utan att behöva gå ut), som invigdes 1904. Huvudfasaden mot torget är monumentalt utformad i de nyklassicistiska stilidealen med tornliknande hörnpartier, burspråk och balkonger i smide. Teatersalongens och foajéernas ursprungliga inredning är mycket välbevarade.
Grand Hotel och Jönköpings Teater |
Gamla tingsrätten, med en fin flaggstång mitt i bild. Ja, ja, man kan ju inte lyckas jämt med bilderna... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar