fredag 2 augusti 2013

Lillåleden

Tidigare i veckan, då jag fick för mig att verkligen ta tag och städa i ett av mina rum, hittade jag en folder som heter "Till fots i Jönköping och Huskvarna", som jag hittat på turistbyrån eller biblioteket i Jönköping, jag minns inte vart det var. Jag hade helt glömt av den här foldern, men blev nu lite sugen på att ge mig ut på någon runda, men först skulle jag städa lägenheten ordentligt...

Igår när jag satt vid datorn och googlade för att ta reda på när Hakarps kyrka är sk sevärdhetskyrka så fick jag upp ögonen på Bråneryds kapell och kyrkogård, som ska finnas någonstans i Huskvarna. Jag fick syn på det kapell som jag trodde var Bråneryds, hade jag tittat lite mer noggrant (läs: läst hur text och bild hörde ihop) hade jag sett att det kapell jag trodde var kapellet på Bråneryds kyrkogård i själva verket finns på Huskvarna kyrkogård...

Men men, nu kom jag på den där foldern, där kanske Bråneryds kyrkogård finns med... Och ser man på, inte nog med att jag lokaliserade kyrkogården, jag kunde till min glädje se att en promenadslinga - Lillåleden, passerade kyrkogården. Det bästa med den här foldern är att den förutom har dels en stor översiktskarta, även har lite mer detaljerade kartor över lederna, och även en kortare beskrivning om själva promenaden samt var närmsta busshållplats finns. Och ser man på, linje 31 har en hållplats som heter just Bråneryds kyrkogård. Själva leden är 4,5 km. Efter lite velande fram och tillbaka så bestämde jag mig för att gå från Huskvarna centrum och till kyrkogården, för att sedan ta bussen tillbaka.

Jag kikade lite närmare på kartan och kom fram till att det kan inte vara så himla svårt att hitta till den där kyrkogården. Dessutom passerar jag ju andra trevligheter som då Huskvarna kyrka och kyrkogård, och jag ska mer eller mindre gå längs med Lillån. Och 4,5 km är ju inte så långt.

I foldern står följande om leden: "Följ Lillån från Bråneryds kyrkogård till Huskvarna centrum på lättgångna skogstigar och parkvägar. Mellan Lillåvägen i Bråneryd och Huskvarna centrum går leden på parkvägar och är lätt att gå, söder om Lillåvägen är terrängen lite svårare (just det där sista läste jag aldrig igår...).
Söder om Bråneryds kyrkogård går du över en gångbro och följer Lillåns västra sida på grusvägen norrut. Som alternativ kan du följa grusvägen västerut uppför backen till dammen och sedan följa skogsstigen norrut genom lövskogsområdet. Från Bråneryd följer du gångvägen i parkstråket längs Lillån, förbi Smedbyn, Sotarevallen och Huskvarna kyrka till Huskvarna centrum.
Busslinje 31, hållplats Bråneryds kyrkogård, körs endast vardagar med ett glest antal turer.
Busslinje 1, 13, 15, 32 och 121 (fast visst måste det vara 101, för 121 finns väl inte längre?), hållplats Esplanaden."

Men, för säkerhetsskull så packade jag ner en Jönköpingskarta i ryggsäcken, för jag litar inte helt på mig och skulle jag råka villa bort mig är det bra att ha en karta där jag kan lokalisera mig genom gatunamnen. I foldern finns nämligen inte alla gatunamn med...

I foldern står det: "Lederna är inte markerade i terrängen utan vandraren får själv söka sig fram med hjälp av kartan." Och det var väl egentligen det som fick att mig plocka med den vanliga kartan också. På kartan finns det som sagt var lämpliga busshållplatser, alternativa möjligheter på bra leder (om man skulle vilja avvika lite). Vidare kan man läsa att man själv tar ansvar för att man har rätt kläder skor för terräng och väder, och att lederna går på stigar, vägar och cykelvägar, och att de inte bara är reserverade för vandring...

Bara att följa prickarna...

Bäst att ha vanlig karta med sig också...
Efter att ha varit på Willys i Huskvarna och köpt en Mer och en Dubbeljapp (måste ju ha lite energi) så började jag min vandring mot Bråneryds kyrkogård. Första stoppet blev vid Huskvarna kyrka.

Kyrkan och kyrkogården hittar man mitt i centrala Huskvarna. Det är en röd träkyrka med fristående klockstapel, och uppfördes 1907-1908, på initiativ av brukspatron Wilhelm Tham vid Husqvarna vapenfabrik. Innan Huskvarna kyrka uppfördes använde man ett gammalt krutmagasin på fabriken, ja om man ska tro på Wikipedia, jag har faktiskt inte forskat vidare i om detta är sant... Tham gav byggnadsarkitekten vid vapenfabriken, Birger Damstedt. Kyrkan överlämnades som gåva till dåvarande köpingen den 26 november 1908.

Kyrkan har en fornnordisk byggnadsstil och liknar till viss del en norsk stavkyrka, med den skillnaden att Huskvarna kyrka har liggande virke. Personligen tycker jag att den har vissa drag med Kiruna kyrka...

Kyrkan har genomgått tre större renoveringar, 1930, 1955 och 1986, där renoveringen 1930 var den mest genomgripande. Arkitekten bakom den nya interiören och de nya inventarierna som då togs i bruk var stadsarkitekt Göran Pauli, Jönköping.

Jag har också läst att Huskvarnas första kyrkogård låg på någonstans inom fabriksområdet, men att man sedan flyttade kyrkogården till sin nuvarande plats i slutet av 1800-talet. I början av 1900-talet revs den gamla kyrkogården... Om jag inte minns fel så flyttade man även på kvarlevorna, och dessa ligger nu i en stor gemensamhetsgrav. Här kan man läsa mer om Huskvarna första kyrkogård.

Huskvarna kyrka
Klockstapeln på Huskvarna kyrkogård

Huskvarna kyrkogård med kyrkan och klockstapeln.
När jag gick där och letade bra fotovinklar hittade jag Alfred Dahlins grav. Och han måste ju ändå ha gjort något bra för Huskvarna om han till och med fått en skola döpt efter sig. Och det är ju en ståtlig gravsten med kolonner och en relief av karln...
 
Fast ska jag vara ärlig så "hoppades" jag hitta hans grav här, för på väg in till kyrkogården så läste jag på en informationsskylt om att han träffat Selma Lagerlöf, och inspirerat/uppmuntrat henne till att skriva en ny geografibok för skolan. Boken heter "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".
 
Efter lite mer forskning har jag nu fått veta at Dahlin arbetade som lärare här i Huskvarna och att han var en föregångsman för skolans utveckling. Inte bara i Huskvarna utan i hela Sverige. Man kan säga att han är grundskolans fader... Men jag ska inte snöa in mer på Dahlin nu.
 
Alfred Dahlins grav

 
Förutom Alfred Dahlins grav så hittade jag ett kapell på kyrkogården, som var misstänkt likt det som jag trodde låg på Bråneryds kyrkogård. Och det kan ju inte finnas två likadana kapell... Så jag måste ha läst fel tidigare. Kapellet uppfördes 1909 och arkitekten är även denna gång Damstedt. Kapellet står på en fornlämning från 1300-talet - Garpa skans.
 
Kapellet på Huskvarna kyrkogård
Nu var ju då frågan hur jag skulle göra. Skulle jag strunta i att promenera bort till Bråneryd, för nu hade jag fått se byggnaden jag var ute efter, även om jag inte kom in i den... Bestämde mig för att trots detta promenera bort. Jag hade ju redan bestämt mig, och 4,5 km är ju inte så långt att gå. Hittade ingen utgång från kyrkogården som tog mig direkt till den cykelväg jag såg bakom kyrkogården, så jag fick traska ut genom huvudingången och sedan liksom runda kyrkogården. Självklart fanns det en utgång närmare...
 
Jag hade foldern i fickan med rätt karta framme, så det skulle väl inte vara några problem att hitta. Jag stötte på patrull ganska omgående. Jag visste att jag skulle gå över en bro, men var det den första bron jag såg, eller finns det en bro längre bort? Jag valde det sistnämnda. Och hoppades att jag skulle komma till Vapenvallen och Zinkens Damm så småningom. Det gjorde jag. Men jag är tämligen säker på att jag gick fel väg. För när jag kom till Vapenvallen och även såg Zinkens damm så låg de inte på rätt sida i förhållande till hur jag skulle ha dem när jag läste på kartan. Jag korrigerade min väg och fortsatte traska.
 
Lillån
Var tämligen säker på att jag nog ändå kanske gått lite fel, så jag halade fram min kommunkarta och kollade upp ett par vägar som jag visste att jag passerat och sedan letade jag mig upp från cykelvägen mot en bilväg och hittar då, som tur är, Lillåvägen som jag nu ska följa. Traskar vidare längs Lillåvägen men känner mig osäker, även om jag samtidigt vet att jag är på väg åt rätt håll. När Lillåvägen tar slut ska jag gå på en cykelväg och sedan så ska jag korsa ån någonstans enligt foldern. Jag hittar cykelvägen (som är en grusväg) och promenerar in där. Efter en kort sträcka skymtar jag hustak åt vänster, men ser samtidigt en bro till höger... Vad ska jag välja? Jag väljer att ta till höger, men efter att ha gått i fyra fem minuter känner jag mig väldigt osäker. så jag väljer att gå tillbaka och gå mot husen. Jag vill ju inte gå helt vilse. Nu kollar jag växelvis på foldern och stadskartan. Kommer till husen och hittar snart ut till stora vägen. Nu är det bara att traska söderut...  Det är inte den här vägen som foldern "säger" att jag ska ta, men jag vill å andra sidan inte riskera att gå vilse, och jag har lokaliserat kyrkogården på kommunkartan.
 
Ser Bråneryds herrgård på min vänstra sida och vet nu att jag är på rätt väg, och en bit längre upp i backen ser jag en busshållplats, så jag tänker att jag går dit och ser vad det står på den, och ser man på, jag har hittat till Bråneryds kyrkogård!
 
Så här i efterhand så är jag tämligen säker på att jag hade kommit till kyrkogården om jag fortsatt gå på grusvägen, men better to be safe than sorry!


Bråneryds kyrkogård är Huskvarnas yngsta, och invigdes 1958. Men det hade förts diskussioner sedan 1920-talet om att en ny kyrkogård och nytt kapell behövdes. Det är en mycket vacker kyrkogård där områdena är uppbyggda i terrasser då man nyttjat den kuperade terrängen.

Jag kunde ganska snart konstatera kapellet jag först trott låg här faktiskt var det som finns på Huskvarna kyrkogård! Både kapellet och klockstapeln andas verkligen 1950-tal! På kapellet ska det finnas en gallerport i brons, men denna lyckades inte jag hitta. Nu letade jag inte så jättenoga heller, för jag ville inte missa bussen, som inte går så jätteofta, och jag orkade inte promenera tillbaka heller...
Klockstapeln på Bråneryds kyrkogård

Kapellet på Bråneryds kyrkogård

Vackert järnkors

Bråneryds kyrkogård

Busshållplatsen!
Summa summarum: ingenting är enkelt för Jenny. Jag kan konsten att virra bort mig, även med karta. Jag är som sagt var glad att jag tog med mig den "vanliga" kartan så jag kunde dubbelkolla när jag kommit lite fel. Vilket jag gjorde. Är man från trakten så är det nog inga större problem att tolka kartan, men jag har ju knappt promenerat bortanför Esplanaden i Huskvarna...

Men jag skulle inte klaga om kommunen trots allt får för sig att markera upp lederna. Jag tror att det lockar fler folk ut i naturen... För min del så var det ganska självklart att jag skulle virra bort mig, bara i och med det att jag läste i foldern: "Lederna är inte markerade i terrängen utan vandraren får själv söka sig fram med hjälp av kartan."

Om detta avskräckt mig från andra promenader som finns i foldern? Verkligen inte.

Inga kommentarer: