söndag 25 augusti 2013

Eksjö - Den unika trästaden

Jag hade grandiosa planer för vad jag skulle göra på min semester, läs utflykter inom busskortets gränser, som då är Jönköpings län. Det blev inte riktigt så. För jag tyckte det var rätt så skönt att bara vara hemma och lulla. Men, jag kom till Eksjö i alla fall. Risken är nu att det här blir ett långt inlägg, men jag ska försöka hålla mig kortfattad...

Hade två mål med mitt Eksjöbesök, och det var dels att gå en stadsvandring och dels se/lyssna på musikkåren. Lyckades med båda målen, så besöket var mycket lyckat. Kom dessutom in i Eksjö kyrka, vilket jag inte hade räknat med, då det vankades bröllop senare under dagen! I det här inlägget ska jag försöka hålla mig kortfattad. Det kan komma separata inlägg om vissa hus/gårdar, och det kan ju vara bra att ta till detta fram i höst när utflykterna minskar drastiskt och jag ändå vill hålla bloggen vid liv!

Eksjö är en stad med gamla anor. Platsen omnämns som tingsplats redan på 1300-talet. Här löpte vägen mellan biskopssätena Linköping i norr, och Växjö och Kalmar i söder, samman med vägen från Västergötland mot Östersjökusten. Platsen blev en naturlig samlingsplats för handel och tingsförrättningar.

1403 fick Eksjö stad sina stadsrättigheter av Erik av Pommern, och det medeltida Eksjö låg ca 500 meter sydväst om den nuvarande stadskärnan. Under det Nordiska  sjuårskriget (1563-1570), och då man fick veta att den danske fältherren Daniel Rantau var på väg mot Eksjö, valde Eksjöborna att 1568 bränna ner sin egen stad. Samma år skickade Erik XIV ett brev till sin slottsbyggare i Vadstena, flamländaren Arendt de Roy, där han befalldes att skyndsamt ge sig till Eksjö... På Erik XIV:s befallning flyttades sedan staden till den ås där stads- och sockenkyrkan var belägen sedan medeltiden.

1856 inträffar en ny katastrof i Eksjö. Stadsdelen söder om kyrkan brinner ner nästan helt fullständigt efter att en vårdslös gesäll torkat sina kläder framför öppen eld. Den norra stadsdelen räddades efter att befolkningen gjort en brandgata genom att riva bort hälften av ett hus.

Eksjös sena historia präglas av verksamheten vid regementena. Eksjös militära traditioner daterar sig faktiskt ända tillbaka till 1400-talet, då Ränneslätt började användas som militär mötes- och övningsplats. Militära förband övade sedan slutet av 1600-talet utanför staden. 1686 kom Kungliga Smålands kavalleriregemente att knytas fastare till Eksjö. Flera regementen har därefter varit förlagda till Eksjö. Garnisonen är Eksjös tredje största arbetsgivare. Och mer än så tänker jag inte snöa in på Eksjös militära historia...

Nu till min dag i Eksjö... Strosade omkring lite i gamla stan och tog en fika innan jag drog mig mot Stora torget för att se när musikkåren passerade vid kyrkan ungefär. Inte visste jag att man faktiskt till och med stannade till vid kyrkan och spelade några marscher och lite annat. Vi fick höra någon Astrid Lindgrenlåt, men nu minns jag faktiskt inte vilken det var.

Varje lördag under sommaren så kan man se och höra hemvärnets musikkår då de går genom Eksjös centrala delar. Det här verkar vara något som både turister och Eksjöbor uppskattar! Jag som är lite svag för musikkårer ville ju självklart inte missa det här! Och jag blev inte besviken.

Musikkåren leddes av hästar

Uppställda på torget framför kyrkan


 
När musikkåren vandrat vidare såg jag att folk (som med all sannolikhet inte hörde till bröllopet) gick in i kyrkan, så passade jag på jag med. Vem vet när man är i Eksjö nästa gång och har möjlighet att komma in i kyrkan? På platsen har det legat en kyrka sedan medeltiden. Den nuvarande kyrkan är uppförd 1887-1889 i klassisk grekisk/romersk tempelstil, efter det att 1666 års kyrka, rivits. Tornet från 1784 fick vara kvar. Det är en ljus och luftig kyrka, utan direkta utsmyckningar, som vägg- och takmålningar och mängder av tavlor som det kan vara i en del kyrkor. På väggarna hittade jag några vapensköldar.
Eksjö kyrka
 

 
Nu var det dags att ta sig mot Turistbyrån, så att jag inte skulle missa stadsvandringen. Stadsvandringar är ett perfekt sätt att få lära sig lite mer om stadens historia och byggnader och personer.
 
Under stadsvandringen passerade vi bl.a. Fornminnesgården, vars äldsta byggnad uppfördes på 1600-talet. Gården var kopparslagargård under tre sekler. Den siste kopparslagaren är verksam fram till 1910. 1923 köper Eksjö fornminnes- och hembygdsförening gården och därav dagens namn på gården.
Fornminnesgården
Vi gick sedan vidare mot Eksjö museum, där jag (vi) fick veta att det tidigare varit ett garveri. Det röda trähuset fungerade som garveri under 1800-talet(?) och tegelbyggnaden under 1900-talet. Hann tyvärr inte med något besök på Eksjö den här gången, men jag ska ju ha ett skäl att åka tillbaka eller hur?
 
Eksjö Museum

Staty i museiparken
Nästa anhalt var vid Forssellska gården, med anor från 1600-talet. Här var ett garveri 1812-1867, och namnet på gården kommer från möss- och hattmakaren Axel Forssell som ägde gården från sent 1800-tal.
Vår guide inne på Forssellska gården
På vår vandring visade vår ciceron (guide) en dörr på ett hus, som kanske inte riktigt passade ihop med huset i övrigt. Man, tror att (är ganska säker på) att den här dörren ursprungligen är den gamla kyrkans dörr! Kul att man tagit tillvara på den tycker jag.
 
Gamla kyrkans dörr?
Vi gick även igenom innergården till Aschanska gården. Släkten Aschan kom till gården på 1830-talet. Idag är det ett museum. När fröken Hedda Aschan dog 1984, fanns inga arvingar. Gården med alla inventarier övertogs då av en stiftelse. När man kommer in i huset är det som att förflyttas tillbaka till förra sekelskiftet... Hann tyvärr inte med det här heller den här gången...

Skylt sedd från Norra Storgatan
 
Aschanska gården, sett från Norra Storgatan

Innergården på Aschanska gården

Innergården på Aschanska gården
 Vid Stortorget finns en ryttarstaty. Och i 9 fall av 10 så betyder ryttarstaty, kungastaty. Men inte i Eksjö. Så klart. Nej, det här en av Smålands ryttare från 30-åriga kriget! Bakom statyn finns Stadshotellet, som från början var rådhus.
 
Ryttarstatyn med stadshotellet i bakgrunden
Det är inte bara gamla kyrkans dörr som tagits tillvara i Eksjö, på en dörr så kan man faktiskt se hur man satt dit två kyrkbänksdörrar, som utsmyckning.

Kyrkbänksdörrar från gamla kyrkan
Från början var ju inte husen så färgglada som de är idag. Det var gråa hus. Men, för att piffa till det lite, så målade man oftast dörren i en avvikande färg. Så det är därför som man idag kan se hus med väldigt avvikande dörrfärg från övriga huset.
 
 
 
Eksjös minsta hus.
Vid Lilla Torget upptäckte jag när jag kom till Eksjö ett rosa hus med både locklistpanel och panel på förvandring, samt pilastrar! Och vore det inte för att intendenten på museet i Gränna hade visat mig detta på en vandring som hon höll för oss på turistbyrån/museet tidigare i år så hade jag ju inte haft en aning om det här. Men nu gick jag igång! Det här är då Falleniuska gården eller Peder Skomakares gård, det må vara osagt vilket, för det satt två skyltar på fasaden! Men, huset uppfördes under slutet av 1600-talet! Och Peder Skomakare ska ha bott här...
Fallenuiska gården/Peder Skomakares gård
Vid Lilla torget ligger även Societetshuset. Detta hus uppfördes 1829-30 av handlanden Samuel Aschan. Det blev snabbt ett centrum för stadens nöjesliv med teaterföreställningar, dans och allmän sällskaplig förströelse som det står på skylten på huset. Efter stadsbranden 1856, inkvarterades människor från den södra stadsdelen här. 2868 gör Eksjös första frikyrka sin entré i huset. Idag är det bostäder.
Societetshuset.
Jag hade en underbar dag i Eksjö, med fantastiskt väder, god fika, musikkår och stadsvandring. Hit kommer jag åka fler gånger. Och jag har ju faktiskt både Eksjö Museum och Aschanska gården kvar att upptäcka. Nästa gång skulle jag vilja ha bil och kunna åka lite utanför Eksjö för att upptäcka vad kommunen har ett erbjuda!

Jag vet att jag redan förra året sade att jag skulle ta mig till Eksjö under julmarknaden. Men när det väl var dags så var jag lite småkrasslig och jag var inte så sugen på att åka buss, tåg och buss för att ta mig dit. Men, nu har jag ju gjort det en gång, och det är ju inga bekymmer. Så jag ska verkligen försöka ta mig till Eksjö och dess julmarknad!

Inga kommentarer: