Nu ska jag med en gång avslöja/erkänna att jag inte är någon vidare trädgårdskännare. Men jag tycker ändå det är intressant. Och den här gången handlar det om en glömd, eller om den bara är gömd parkanläggning. Fast ska vi vara helt ärliga så handlar det nog egentligen om en okänd park. Fram till för ett par tre år sedan antog man bara att det borde ha funnits en park här. Men man hade inte några bevis för det.
Att kalla detta för en stadsvandring var ändå att ta i. Och inte handlade det så jättemycket om själva parken och utgrävningarna i den. Nej, mest handlade det om Rosenlundområdets och herrgårdens historia. Man gick så långt bak som till bronsåldern. Men då jag som jag sa alldeles nyss inte är någon kännare av parker och trädgårdar, så gjorde ju detta inget. Även om det inte motsvarade av vad det stod i reklamen för vandringen...
Under 45 minuter fick jag veta en hel del om Rosenlundområdet och herrgårdens historia. Jag vet nu att herrgården stod klar 1788, och att det på ungefär samma plats tidigare har funnits ett torp. Jag vet också att Rosenlunds herrgård var en mycket god representant för de lantställen som växte fram kring staden på 1600- och 1700-talen. Till herrgårdar hörde en praktfull trädgård/park. Gustaf Mauritz Posse varen reformator inom jordbruket och Rosenlund fungerade som en mönstergård i Jönköpingstrakten. Med hjälp av en georadarundersökningen som gjordes i området 2010 fick man bevis för att parken verkligen har funnits! Om jag inte minns helt fel, så var det väl torpets grund man ville hitta samt gamla landsvägens ursprungliga sträckning. Och detta hittade man. Samt Posses park!
Lite kort om herrgården: 1786 köpte friherre Gustaf Mauritz Posse, vice president i Göta Hovrätt, torpet Rosenlund. På platsen uppförde han 1786-1788 en herrgårdsbyggnad, som sedan dess varit ett vitt landmärke utanför den centrala staden. Herrgården finns med på diverse målningar/foton från slutet av 1700-talet och framåt. Huvudbyggnaden planerades med en huvudvåning med bostadsrum och en underliggande källarvåning med kök, förrådsrum och bostadsrum.
Hoppar vi lite snabbt fram i tiden så ägs herrgården sedan 1936 av Jönköpings stad (kommun). Den har fungerat som privatbostad (lägenheter) 1942-1967, och det märks i delar av huset. Hemska tapeter säger jag bara, som liksom inte alls passar in i ett hus från 1700-talet. Slutet av 1960-talet var det ungdomsgård, och från 1971-2005 var det Rosenlunds-Ädelfors Folkhögskola.
Nog om själva herrgården som jag personligen tycker förtjänar ett bättre öde än att stå öde och tomt förutom ett par rum med väggmålerier, fina snickerier och kakelugnar. Man skulle kunna göra så mycket mer. Varför inte återställa rummen till dess gustavianska stil. Med möbler och allt! Förmodligen finns väl de här planerna. Och självklart handlar allt om pengar. Men fatta själva vilket besöksmål det här skulle kunna bli. Och, vill man inte ha hela horder med besökare. Så kan man begränsa öppettiderna...
Efter 45 minuter var det dags för det som man utlovat i annonsen för vandringen. Guidning om utgrävningarna av Posses park. Parken som man då hittade med den där georadarundersökningen uppfördes omkring 1790 och var en strikt symmetrisk gustaviansk park med gångar, parterrer (stenkantade planteringsytor), dammar och rabatter. Idag syns ingenting ovan jord, men man behöver inte gå längre ner än 50 cm, för att komma till den! När man i april i år gjorde en mycket liten arkeologisk undersökning så hittade man faktiskt dammen. Det är ett ovalt område som är betydligt fuktigare än övriga delen av den gamla parken. I samband med den där georadarundersökningen hittade man även en grund, som man tror är grunden till ett orangeri (uppvärmt växthus). Herrgårdar av den här typen hade alla orangerier. Det hörde liksom till... Sedan 2012 är Posses dolda park klassad som fast fornlämning, och är nu skyddad enligt lag.
Herrgården sett från det som en gång var Posses park |
Den här så kallade stadsvandringen var nog tänkt att ta en timme om jag förstod en del åhörare rätt som började mumla om att det tog för lång tid med historien om herrgården och att man nu minsann ville höra om parken... Istället tog det 2 timmar och 15 minuter.
Innan jag åkte hem igen så blev jag sugen på att gå ner till Vätterstranden lite, för det såg så underbart ut. Och bara för att jag nu var tvungen att ta den där avstickaren på 5-6 minuter så missade jag bussen in till Huskvarna. Vilket gjorde att jag inte kunde komma hem från Huskvarna förrän 21.43... Men, vad gör väl det när man haft en trevlig kväll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar