söndag 30 september 2012

Varnhem

Mittemellan Skara och Skövde ligger det lilla samhället Varnhem. Detta lilla samhälle har spelat en ganska stor roll i Sveriges historia. Här låg under medeltiden Sveriges största munkkloster.

Varnhems klosterkyrka
Flera medeltida kungar ligger begravda här som: Knut Eriksson (svensk kung 1167-1196), Erik Knutsson (svensk kung 1208-1216), Erik den läspe och halte (svensk kung 1222-1229 och 1234-1250). Här ligger även Stockholms grundare Birger jarl, hans fru Mechtild av Holstein och hans tidigt döda son Erik Birgersson av Sverige, Björn Näf (riddare, riksråd och Magnus Ladulås lärare under 1200-talet) och greve Magnus Gabriel De la Gardie (död 1686) begravda.

Gravsten på kyrkogården
Varnhem med dess klosterruiner och -kyrka har jag varit vid ett flertal gånger faktiskt. Men det var nog minst sju år sedan sist. Så jag tyckte det var dags att göra ett nytt besök här, när jag ändå hade bil och liksom var i krokarna!

Omkring 1150 grundade cisterciensermunkar från Alvastra kloster i Östergötland ett kloster i Varnhem. På platsen fanns redan en stenkyrka byggd senast under 1040-talet, vilket gör den till Sveriges äldsta kända stenkyrka utanför Skåne. Resterna efter denna kyrka ligger under den så kallade kyrkokullen alldeles av kyrkan och ruinerna. Genom gravfynd vet man idag att det har bott kristna människor här sedan runt 800-900-talet. Man byggde klostret efter tyska och franska förebilder, till exempel klostret Fontaney.

Klosterruiner
1234 utbröt en brand som ödelade klostret, men Birger jarl beslutade att klostret skulle byggas upp igen, denna vackrare och präktigare än förut. I samband med reformationen konfiskerades klostret till kronan 1527, dess byggnader brändes ned av danska trupper 1566, under det nordiska sjuårskriget. På initiativ av Johan III gjordes det på 1570-80-talen renoveringar av klostret. 1634 skänkte drottning Kristina slottet Höjentorp, där bland annat Varnhems kyrka ingick, som bröllopsgåva till greve Magnus Gabriel De la Gardie och hans hustru Maria Eufrosyne.

Klostrets örtaträdgård
Magnus Gabriel De la Gardie satte igång en ganska omfattande renovering av klosterkyrkan. Ruinerna efter själva klostret var han dock inte så noga med, han lät till och med använda stenar därifrån till renoveringen av kyrkan!

Klosterkyrkan
Trots att det bara återstår ruiner efter klosterbyggnaderna så kan man tydligt se de olika rumsindelningarna i klostret, man kan till exempel se lavatoriet (tvättrummet), lekbrödernas länga och parlatoriet (samtalsrummet).

Lekbrödernas länga
Tyvärr så var kyrkan stängd när jag kom till Varnhem, så jag fick nöja mej med att strosa omkring bland ruinerna. Inte mej emot, även om det hade varit kul att ännu en gång få se Birger jarls, och Magnus Gabriel De la Gardies gravar. Eller varför inte den där "bilden" av Birger jarl som är uthuggen på en av pelarna inne i kyrkan. Men det får bli en annan gång.

Klosterruiner
På senare år har blivit ett mycket populärt turistmål, tack vare Jan Guillous böcker om Arn. Det var nämligen här som Arn föddes och fostrades. Han placerades i klostret av sina föräldrar som oblat (barn i Guds tjänst). Detta som ett tack till Herren som genom ett mirakel lät Arn återuppstå från döden. Av klostrets bröder får Arn kunskaper i språk, filosofi och teologi, men även praktisk skicklighet som smide, sjukvård, odling och byggteknik.

Öppet/tillgängligt: Ruinerna året runt. Kyrkan: april-september
Entré: Vuxen 40 kr, barn 7-16 år 10 kr, familj max 100 kr. Entrén ger tillträde till hela klosterstaden.
Hitta hit: Halvvägs mellan Skara och Skövde, strax söder om väg 49.

Inga kommentarer: