onsdag 9 februari 2011

Vilhelm Hansens promenad

Vilhelm Hansens promenad är en av tre promenadslingor, i "Den levande historieboken" i Trollhättans fall- & slussområde. De två andra slingorna är Nils Ericsons promenad vid slussarna och de Lavals promenad vid fallområdet och Forngården. Det är "lätt" att gå dessa promenadslingor då man längs hela slingan följer skyltar som man ser på bilden här under.

Längs med slingorna finns det även informationsskyltar där man får lite mer information om sevärdheten man är vid. Dessa är indelade i fyra olika teman:

Röda skyltar: Vattenkraften - handlar om hur fallen utnyttjats som kraftkälla och om de olika byggnadsverk som detta har resulterat i.

Blåa skyltar: Slussarna - visar hur människan med teknikens hjälp har övervunnit de transporthinder som fallen tidigare utgjort.

Gula skyltar: Industrierna - berättar om de många industrier som en gång verkat kring fallen och vilka spår som finns kvar av denna epok.

Gröna skyltar: Naturen och Myterna - lyfter fram områdets natur men också de myter och berättelser som fallsträckan gett upphov till.


Den 8 februari (2011) fick jag för mig att jag minsann skulle gå en av promenadslingorna vid fall- & slussområdet, då vädret visade sig vara mycket bra! Efter lite diskussion med mig själv så beslöt jag mig för att ta Vilhelm Hansens promenad, då den enligt boken jag har ska ta ca 35 min, alldeles lagom ansåg jag då jag efter en benoperation inte varit igång och rört på mig speciellt mycket sedan mitten av oktober förra året.

Promenaden börjar vid "Insikten", eller linbanestationen, och man tar sedan trapporna den 32 meter höga fallhöjden ner till älven, sedan "rundar" man den majestätiska Olidan Kraftstation, innan man återigen tar trapporna upp till "Insikten".
Innan jag påbörjade själva promenaden så tog jag mig upp i utsiktstornet "Utsikten", för att njuta lite av utsikten över Göta Älv! Det är en häftig utsikt oavsett årstid.



Alldeles vid "starten av promenaden hittar vi en "gammal" ställverksbyggnad, byggd 1908, men som idag fungerar som kontor för Vattenfall.


När man väl tagit sig ner de 32 metrarna, via en trappa med delvis mycket lågt räcke att hålla sig, så är man alldeles intill Olidan-stationen, och då känner man sig inte så vidare stor minsann... En trappa som dessutom inte är tänkt som "vinterväg". Detta hindrade naturligtvis inte mig, för jag såg att stora delar av trappan var snö- och isfri, och dessutom fanns det ju ett räcke att hålla sig i... Men, det tog lite längre tid än vanligt att ta sig ner.

Olidans krafstation är för övrigt en av Sveriges äldsta kraftstationer och den togs i bruk redan 1910. Det är samma person som utformat kraftstationerna i Porjus och Älvkarleby - Erik Josephsson som har utformat Olidan.


När man går längs med Olidanstationen så kan man genom de gigantiska fönstren faktiskt skymta turbinerna, som fortfarande är i bruk! Under sommartid är det möjligt att komma in i kraftstationen på guidad tur. Jag tror även att alla skolelever i Trollhättans kommun någon gång varit där inne! Så även jag, och det jag minns förutom att turbinerna var gigantiska, var vilket oväsen det var där inne.

Längs med promenaden kan man även bl.a. se den gamla provstationen för vattenturbiner. Den färdigställdes 1908 och användes faktiskt för att förse Skara med elkraft! Mellan 1940- & 1980-talen så användes den av Nohab som provstation för turbiner.

Här finns även en bockkran, uppförd åt Nohab för att kunna transportera ned turbiner m.m. från fabriken ned till Olidanstationen.



Då jag självklart var tvungen att ge mig ut mitt i vintern så var det även ganska halt här och där, vilket jag naturligtvis räknade med.

Den här promenaden kräver att man är lite spänstig i benen, då det är relativt branta trappor på två ställen, vid ena trappen kan man istället välja bilvägen, för att komma upp till parkeringen vid Insikten. Visst det går att undvika trapporna även vid det andra stället, men då får man gå en rejäl omväg och via en "serpentinväg" för att ta sig ner mot Olidan!

P.S. Jag ber om ursäkt för att bilderna ligger lite huller om buller, men jag är inte kompis med det nya redigeringsverktyget för bilder här på blogger för tillfället. Men jag ska nog klura ut hur jag ska göra för att få det precis som jag vill. D.S.

Inga kommentarer: