onsdag 29 april 2009

Söderåsens Nationalpark

Var idag på Söderåsens Nationalpark. Jag har funderat på att besöka Söderåsens Nationalpark sedan jag flyttade ner till Skåne 2006. Framför allt så har jag väl varit lite nyfiken på framför allt Kopparhatten, som är en utsiktspunkt vid Skäralid, som ligger i Söderåsens Nationalpark! Jag kan inte säga varför, men det är nåt speciellt med att stå vid en utsiktsplats och bara blicka ut!
Dagens första anhalt var vid Odensjön, Söderåsens enda naturliga sjö, som är ett populärt utflyktsmål. Sjön är nästan helt klotrund, och omgiven av ca 30 meter höga rasbranter. När det är lågvatten så är det absolut inga problem att gå runt sjön. Tyvärr var det lite väl högt vattenstånd för att göra det idag. Det finns en del sägner om denna sjö. En säger att sjön var bottenlös och att det fanns en förbindelse till en krypta i Lunds Domkyrka. Två jättar ska ha bosatt sig under sjön, så långt ner så de slapp höra kyrkklockorna. En annan sägen säger att det har funnits ett slott där Odensjön ligger, och att man ska kunna se slottet torn i djupet när sjön är som klarast. Tyvärr var det inte så klart idag, så jag såg inget slottstorn.

Nästa anhalt blev Kopparhatten, en av utsiktsplatserna i Söderåsen. Det är nationalparkens och Skånes högsta punkt, på ca 200 meter över havet. Här uppe har man en fantastisk utsikt över Skäralidsravinen! Namnet Kopparhatten, kan komma från att man någon gång har brutit koppar i slänten nedanför. Efter att ha njutit lite av utsikten uppe vid Kopparhatten så bar det av ner mot Skäralidsravinen och det blev en promenad runt dammen som ligger alldeles intill Skäralids Naturum.

Odensjön

Utsikt från Kopparhatten

Inga kommentarer: