söndag 19 april 2009

Frostavallen

Var på Frostavallen igår. Har sedan ett tag tillbaka faktiskt tänkt att en promenad runt Vaxsjön, en sträcka på ca 3 km och numer finns där en handikapp"vänlig" slinga runt hela sjön. Anledningen till att jag skrivit vänlig innanför cittatecken är att det är inte helt plant och det är även ett par grindar som man måste igenom, och där kan man kanske behöva lite hjälp. Men på det stora hela så gillade jag faktiskt slingan runt Vaxsjön och man går nästan hela tiden "längs med sjökanten".

Frostavallen är ett friluftsområde i Höör, som anlades i början av 1930-talet då man upptäckte att det var mer snö där än i Malmötrakten. Man byggde en hoppbacke som invigdes 1931. Året efter köpte Skidfrämjandet 23 tunnland mark samt ett ödetorp, som man byggde om till värmestuga. Man anlade även en skidbacke ner mot Vaxsjön. Invigningen av själva anläggningen skedde 1934. Storstugan byggdes till och en hotell- och konferensanläggning uppfördes. Man hade midsommarting och nyårsfirande på Frostavallen under många år. Anläggningen drevs av en stiftelse som hade ekonomiskt bistånd från Höörs kommun, Malmö kommun samt Malmöhus och Kristianstads landsting. 1989 såldes anläggningen till ett privat företag och det blev en flyktingförläggning under några år. Idag är Frostavallen återigen en friluftsanläggning som är öppen för allmänheten. Frostavallen Hotell- & Konferens samt STF Vandrarhem Höör/Frostavallen står för boendearrangemang på Frostavallen idag. Man firar återigen midsommar på Frostavallen. Vid anläggningen finns en amfiteater och i anknytning till den hittar vi Hagstadstugan, som är en ryggåsstuga med anor från 1700-talet. Stugan har inte alltid funnits här utan flyttades hit på 1940-talet. Det finns även en fågelpark vid Frostavallen, med flera olika exotiska fåglar, som är öppen året runt.

Vaxsjön är en idyllisk liten insjö med badbryggor och båtbryggor, det går alldeles utmärkt att fiska i sjön! Som jag skrev tidigare i inlägget så går det en promenadslinga runt sjön, med bänkar lite här och var om man behöver vila benen, eller om man bara vill njuta av den vackra utsikten över sjön. På ett par ställen finns även grillplats! Under sommaren har du möjlighet att fika antingen på vandrarhemmet eller i Hagstadstugan.

2 kommentarer:

Unn Hallgren sa...

Så roligt att läsa om Frostavallen, barndomens utflyktsmål nr 1! Hit åkte man på skolutflykt minst en gång om året. Det var skidåkning och orientering som stod på programmet. Visste inte att det varit flyktingförläggning. Kanske dags för ett nytt besök efter 40 år!

Jenny sa...

Unn: Ja det tycker jag du ska göra. Det har nog hänt en del där...//Jenny