torsdag 8 september 2016

Kvarnkungen

Alldeles utmed väg 136 i Björnhovda, vid Färjestaden, på Öland, står det en ståtlig väderkvarn. Det är ”Kvarnkungen”, Ölands största stubbkvarn. Stubbkvarnen är den vanligaste väderkvarnstypen på Öland, och de kännetecknas av att hela kvarnkroppen vrids mot vindriktningen.

I slutet av 1800-talet fanns det ca 2 000 väderkvarnar på Öland. Nästan alla bönder hade förr en kvarn för husbehov som de grovmalde sin säd i. Idag finns det ca 350 kvarnar på Öland.

Kvarnkungen är troligen byggd 1749, och flyttades över från Kalmar till Öland på 1880-talet. Kvarnkungen var en s.k. tullkvarn och mycket anlitad av ölandsbönderna. En tullkvarn drevs av en mjölnare och bönderna fick betala tull, oftast några kilo mjöl för malning av 100 kg säd.
Kvarnkungen har två stenpar, och vid riktigt god vind kunde båda stenparen mala samtidigt och då hade Kvarnkungen en kapacitet på 400 kg mjöl i timmen. Kvarnen var i bruk ända till 1930-talet, men då var den i mycket stort behov av upprustning. 1938 bildades Torslunda Hembygdsförening som köpte kvarnen samma år. Mindre reparationer gjordes. 1951 gjordes en omfattande renovering av kvarnen. Vingaxel, vingar och taktäckning med ekspån byttes ut.
Kvarnkungen har under årens lopp genomgått flera renoveringar och efter den senaste så väger den hela 70 ton, bara vingarna väger 4,5 ton.


Vägbeskrivning
Alldeles intill väg 136, vid korsningen Färjestaden, Norra Möckleby (, Borgholm, Mörbylånga)

Senaste besöksdatum 20 augusti 2016

Inga kommentarer: