lördag 16 april 2016

Bronsåldersröset Dejlarör

I Axlarp finns ett fornlämningsområde med rösen och ett antal kvadratiska stensättningar. Det storröse som vi var intresserade av kallas för Dejlarör och är ett av Jönköpings läns 14 största bronsåldersrösen (ca 3000 år sedan). Dejlarör är ca 30 meter i diameter och knappt fyra meter högt.

Bronsåldersröset Dejlarör i Axlarp
Namnet Dejlarör kommer från ordet dejel, eller dajel, som är ett äldre småländskt ord för drake. Förr i tiden trodde man att det bodde drakar här och det sägs ha varit en drake som flög från detta röset till ett annat röse i Kullebo, snett över rv 31/40. Tänk dig själv att stå här en fuktig morgon, solen går upp och ånga stiger från röset...

Dejlarör
Som så många andra bronsåldersrösen ligger detta på en höjd, så de syns/syntes vida omkring. Vem som ligger begravd här vet vi inte, men det var mäktiga män och kvinnor som fick sådana här gravar. Kanske var de hövdingar över området som styrde över handel och kontakter med andra?

Liknande rösen som har undersökts visar att det i regel finns en stenkista där den döde lagts, med sina tillhörigheter och kanske även vapen. Idag är det oftast bara fragment bevarade, efter årtusenden av regnvatten som sköljt genom graven. Många rösen är även plundrade.

Dejlarör
Sydöst om röset, finns ett antal kvadratiska stensättningar, den största 13x13 meter och nära en meter hög, anses vara gravformer från äldre järnålder.

Hitta hit: Från Jönköping, ta väg 31 mot Nässjö. Knappt tre kilometer efter Forserumsavfarten sväng av mot Lunnestorp. Efter 6-700 meter finns en ladugård till höger. Vi parkerade intill vägen till ladugården.

Besöksdatum: 13 april 2016

Inga kommentarer: