torsdag 4 december 2014

Torpa Stenhus

Det är ju inte bara syrran som jag gör mina små utflykter med, nej ibland är jag iväg med vänner jag fått via jobbet. Tidigt i somras, eller om det var sent i våras var i alla fall jag, Sara och Ingrid ute och for. Huvudmålet denna dag var Ulricehamn, men jag hade hoppats på att få komma till Torpa Stenhus även om jag visste att det inte var aktuellt. Planen var nämligen inte att vi skulle åka "bortanför" Ulricehamn. Men, när vi satt där och käkade lunch i Ulricehamn bestämde vi oss trots allt för en tur till Torpa Stenhus!



Torpa Stenhus som uppfördes omkring 1470 av riksrådet Arvid Knutsson ligger väldigt vackert vid sjön Åsundens södra del. Torpa Stenhus räknas som ett av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar med sin unika arkitektur och vackra interiörer. Godset är privatägt och har varit i samma familjs ägo sedan slutet av 1400-talet. "Enda" chansen att få se insidan av slottet är att gå en guidad visning, vilket jag varmt kan rekommendera. (För grupper går det att boka guidning året om).

Men varför ligger det ett befäst hus här, "mitt i" Västergötland? Slutet av 1400-talet var en orolig tid, förutom de ständiga danska krigshoten ägde flera bondeuppror rum här i trakten. Men det var inte bara för försvar som man uppförde vallgravar, bröstvärn och att den befästes på olika sätt, nej, det var även ett sätt att markera ägarens status. Det första stenhuset var av senmedeltida karaktär med trappstegsgavlar och skyttegånger och var ungefär hälften så stort som idag. På 1500-talet byggs huset om och till, bl.a. byggs trapptornet. Efter freden i Roskilde 1658, behövde man inte bo kvar i det befästa, kalla och obekväma stenhuset, så man byggde en ny och mer tidsenlig mangårdsbyggnad i trä. Den nya byggnaden stod klar 1660.

På en guidning får man se hela huset, från källaren och upp till vinden! Bland det första man ser när man kommer in i förstugan är en tavla med Torpas ägarlängd från 1300-talet och fram till idag. Torpa Stenhus har självklart ett eget kapell, som uppfördes på initiativ av Christian Catharina de la Gardie, och invigdes 1779. Altartavlan är förmodligen ett krigsbyte från 30-åriga kriget. Kapellet används ofta vid bröllop och barndop. Guidningen går sedan vidare ner i källaren där det bl.a. funnits fängelse. Borgstugan (som inte ligger i källaren) är det bäst bevarade rummet från den äldsta byggnaden, med kullerstensgolv och kryssvalvstak. Turen går vidare till ett av de bäst bevarade rummen från Vasatiden i Sverige - Riddarsalen. Här finns magnifika målningar både på tak och väggar. På bostadsvåningen finns en säng som sägs ha använts av Gustav Vasa vid hans besök på Torpa. På översta våningen finns gästvåningen och Kungssalen. I den sistnämnda salen hölls det grandiosa fester! På vinden kan se rester av en skyttegång med skottgluggar. Från 1700-talet och fram till början av 1900-talet användes stora delar huset som spannmålsmagasin, men vid en restaurering, 2008-2010 återställdes den gamla rumsindelningen.

Visste ni att det var på Torpa Stenhus Gustav Vasa fann sin tredje hustru? Jodå, visst är det så. 1552 när kungen för andra gången blivit änkling besökte han Torpa och blev störtförälskad i den blott 16 år gamla Katarina Stenbock, dotter till riksrådet Gustav Olofsson Stenbock och Brita Leijonhufvud. Jag tror ju inte att vare sig Katarina eller hennes föräldrar hade något större. Hade kungen bestämt sig så hade han... Katarina kom att bli hans tredje och sista gemål.

Men, vad vore väl ett medeltida hus utan ett par spökhistorier? Självklart har även Torpa några slottsspöken. Här finns bl.a. flickan som blev inmurad i väggen, då man var rädd att hon skulle ha smittats av pesten efter ett besök i Danmark. Grå frun ska ha varit dottern till en av borgens herrar för länge sedan. Hon ska ha blivit förälskad i en av fångarna som fadern tagit med sig hem från Danmark. Fadern fick veta detta och dödade fången varvid dottern blev sjuk av sorg och dog inom kort. Hon har därefter inte fått någon ro utan irrar nu omkring i slottets salar...

Hitta hit: 28 km sydost om Borås. Skyltat från Ulricehamn, Dannike och Långhem.

Inga kommentarer: