fredag 21 november 2014

Piratens gravplats

Förutom att springa omkring på gamla järnåldersgravfält, kika på gamla ruiner så gillar jag även att läsa. Det är till och med så att jag är med i inte mindre två bokcirklar. Och i den ena bokcirkeln läste vi alldeles nyss "Bokhandlaren som slutade prata" av Fritiof Nilsson Piraten. Då kom jag på att jag faktiskt besökt hans gravplats flera gånger, men jag har aldrig bloggat om det. Och så kan vi ju inte ha det. Så här kommer då ett litet blogginlägg om Piratens gravplats.

Ravlunda kyrka och kyrkogård är en av Ravlunda sockens mest besökta plats. En av anledningarna till detta är att författaren Fritiof Nilsson Piraten ligger begravd här. Men varför vallfärdar då folk hit? Jo man är så klart nyfiken på inskriptionen på hans gravsten som lyder så här: "Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrade han sig på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972." Det kan inte hjälpas, men jag tycker den här gravstenen är fenomenal. Men, kan vi verkligen lita på att han verkligen dog just den 31 januari?

Det finns dock ytterligare en anledning till att människor gärna besöker kyrkan och kyrkogården och det är att även Olle Adolphsson ligger begravd här.

Även Ravlunda kyrka är väl värd ett besök. Kyrkan med de karaktäristiska trappgavlarna är från 1200-talet och ligger på en av socknens högsta kullar, och utsikten över himmel, hav och land är verkligen magnifik! Vi hittar Ravlunda strax söder om Brösarps backar bara någon kilometer från Östersjön. Kyrkan byggdes ut under 1400-talet då tornet byggdes och en tid senare tillkom även en korsarm i norr. Inne i kyrkan finns kalkmålningar från 1200- och 1500-talet. Inne i kyrkan finns även en inskription om Gustav II Adolfs fälttåg, men tyvärr hittar jag inte bilden på denna text.

Under sin skånska resa 1749 besökte Carl von Linné Ravlunda och han skriver följande om platsen: "Ravlunda Kyrka låg mycket höglänt, omgiven av de härligaste fält, som sluttade och änteligen liksom instängdes med de skönaste skogar. Alltså hade hon den härligaste situation, som man i landet finna kunde." Och jag kan inte säga det bättre själv.

Hitta hit: Mellan Brösarp och Kivik utmed väg 9.

Inga kommentarer: