lördag 2 mars 2013

Vattenledningsparken

På höjderna sydväst om Jönköping ligger vattenledningsparken. Här finns tre infiltrationsdammar med fontäner från 1865. Tack vare grundvattnets självtryck så sprutar de vatten året. Vintertid kan det bildas fantastiska isskulpturer. Självklart var jag ju tvungen att ta mig dit då en vinterdag i januari 2013. Tyvärr hade det inte varit kallt så jättelänge när jag var där, för det hade knappt börjat bildas några isskulpturer.

Vattenledningsparken med Åsendammen, är Jönköpings första vattenverk och faktiskt ett av Sveriges första vattenverk. Innan Åsenverket togs i bruk 1864 så hämtade man sitt dricksvatten i Vättern. Redan vid förra sekelskiftet var området ett uppskattat turistmål med vacker utsikt, porlande fontäner och en behaglig miljö. Åsenverket togs ur drift 1958, och 20 år sendare hade dammarna förfallit och parken var igenvuxen, vilket allmänhet och hembygdsföreningen uppmärksammade. Kommunen beslutade då att göra i ordning området som natur.- och rekreationspark, och lagom till Jönköpings 700-årsjubileum 1984 var slingor röjda, fontänerna fungerade och utsikten återställd. Idag är området återigen ett uppskattat friluftsområde och besöksmål.

Här i området finns det även fornlämningar som hålvägar, fornåkrar och gamla odlingsrösen, men dessa får jag väl utforska till sommaren då det inte är någon snö på marken, och det är lite varmare och skönare att vara ute.








Öppet: Året runt
Hitta hit: Skyltat från Åsenvägen i Jönköping.

Inga kommentarer: