Den här stadsvandringen går genom både de västra och östra delarna av centrum, den är ungefär 4 km lång och sägs ta ca 1 timma och 45 minuter enligt guiden i lurarna. Till audioguiden hör en karta så man vet hur man ska gå genom stadens gator, med hjälp av guiden i lurarna som berättar hur man ska ta sig vidare.
Det var bara det att jag missade att det hörde en karta till audioguiden, och jag orkade inte gå in och hämta den, när jag väl kommit ut. Och hur svårt kan det vara att hitta i Jönköping? Nu har jag ju ändå varit en del i stan och traskat... Det visade sig svårt nog för mig. Jag gick fel det första gjorde. Jag gick faktiskt fel vid ytterligare nåt tillfälle innan jag fick helt koll på läget!
Den lilla mp3-spelaren där stadsvandringen är inspelad. |
Jag kommer inte skriva om alla platser jag passerade, utan jag har valt ut några stycken. Jag tycker ju såklart du ska gå den här vandringen. Men, med kartan då!
Ett av de första stoppen var vid Tändsticksområdet, som ju fått sitt namn, efter den tändstickstillverkning som skett här. 1844-45 startade bröderna Johan och Carl Lundström tändstickstillverkning i Jönköping, och tillverkningen höll på fram till 1971. Idag sker tändstickstillverkningen i Tidaholm och Vetlanda, fick jag veta! I den första tändsticksfabriken från 1848 finns idag Tändsticksmuseet, som berättar om tändstickans historia och om de som arbetade på fabriken. I området finns det idag butiker, café, restauranger och ett radiomuseum.
Tändsticksmuseet |
På väster, eller man säger kanske i västra centrum, finns Sofiakyrkan i nygotisk stil från 1880-talet. Kyrkan är uppkallad efter Oscar II:s gemål, drottning Sofia. Kyrkans arkitekt heter G.F. Dahl. Intill Sofiakyrkan ligger en lite mindre kyrka, som jag tycker är minst lika intressant. Varför ligger det en kyrka så tätt intill? Fanns den här före Sofiakyrkan? Blev den för liten för församlingen?
Den lilla kyrkan är S:t Johannes kyrka, och på en skylt uppsatt på kyrkan kan man läsa:
"SANKT JOHANNESKYRKAN
Byggnadsår: 1877, tillbyggd 1894, 1953
Arkitekt: C O Hedvall, 1894 F Sundberg
Denna kyrkobyggnad i nygotisk stil uppfördes för Jönköpings Metodistförsamling. Med sina spetsbågiga fönster och sin portal är kyrkobyggnaden synnerligen representativ för Metodismen och en av de få bevarade i sitt slag i landet."
Sofiakyrkan och Sankt Johanneskyrkan |
Jag vandrade vidare på väster och hamnade vid restaurangen Pallas Athena. Första gången jag var där och åt så reagerade jag på de stora ytorna. Vad hade det egentligen varit här tidigare? Danspalats? Av en kollega på turistbyrån fick jag veta att det faktiskt varit ett ridhus! Ja ni läste rätt. Ridhus. "Mitt i stan". Fast frågan är ju hur centralt det var när det uppfördes i slutet av 1870-talet. Det uppfördes av en disponent på Tändsticksfabriken - Bernhard Hayes. Det enda som idag talar om att det en gång varit ridhus är hästhuvudena som finns på fasaden!
Hästhuvud på fasaden till gamla ridhuset |
Jag vandrade vidare och hamnade vid ett i mina ögon ganska fult hus, som det står "Automobilpalatset" på. Jag har trott att det kanske varit en bilförsäljningsfirma som en gång haft sina lokaler här. Jag har inte varit helt fel ute. Man har faktiskt haft biltillverkning här. Och ett, vad man idag skulle säga "show room", i bottenvåningen, eller i anslutning till, nu minns jag inte, så har det även funnits en bensinstation här. Idag är det om jag inte minns fel ett garage i byggnaden.
Automobilpalatset |
Det blev självklart ett stopp i Rådhusparken från 1870-talet med Rådhuset från 1864-67 i nyrenässans. Det har inte alltid varit rådhus, utan har även fungerat som läroverk!
Rådhuset |
Promenaden gick från Västra Centrum över till Östra Centrum, och jag fick veta mer om Munksjön, Jönköpings slott, Rättscentrum och Spira, men vid Munksjön blåste det så förbannat mycket att jag ides inte plocka fram kameran.
I slutet av vandringen stannade jag till vid Hovrättstorget. Här hittar man gamla rådhuset och Hovrätten. Gamla rådhuset uppfördes 1696-1699 av Erik Dahlberg, efter att den tidigare byggnaden i trä brunnit upp. Byggnaden i holländsk klassicism fungerade som rådhus framt ill 1914. Idag har bl.a. Svenska kyrkan caféverksamhet här.
Göta Hovrätts bastanta byggnad togs i bruk redan 1650, och är därmed den byggnad i Sverige som under längst tid används för rättsskipning.
Gamla rådhuset |
Göta Hovrätt |
Vid Hovrättstorget finns ytterligare en rejäl byggnad, och det är Grand Hotel och Jönköpings Teater. Denna byggnad invigdes 1904, och tanken var redan från början att det skulle finnas både hotell och teater i samma byggnad. Jag gissar att det var för att långväga teaterbesökare skulle ha någonstans att övernatt i anslutning till teatern.
Grand Hotel och Jönköpings Teater |
Som jag skrev i inledningen av inlägget tycker jag det här är en lysande idé. Trots att jag hade svårt att följa anvisningar och gick fel vid ett par tillfällen. Jag reagerade också på ett ställe där guiden bad mig att stanna vid uteserveringen. Vilken uteservering? Och nu syftade jag inte på att det var slutet av november utan att det sommartid, finns två uteserveringar där jag skulle stanna... Jag förstår att man kanske inte vill säga företagsnamnet, men guiden kunde ju kanske sagt vid de röda trähusen... Jag rekommenderar dig dock att se till att få med dig kartan, så att du mer konkret kan se hur du ska gå!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar