fredag 6 maj 2011

Borgholms Slottsruin

Det är svårt att inte bli imponerad av ruinen Borgholms Slott, strax söder om Borgholm på Öland. Det vi ser idag är resterna av det storslagna barockpalats som Karl X Gustaf byggde här vid mitten av 1600-talet.

Slottet har anor ända tillbaka till slutet av 1100-talet då ett runt försvarstorn, s.k. kastal, uppfördes. Under 1200-talets andra hälft började själva byggas. Slottet har förstörts och byggts upp igen flera gånger. Nådastöten blev en eldsvåda 1806, då endast kalkstensmurarna klarade sig.

Är man på semester på Öland är Borgholms Slottsruin ett "måste". Och även om det idag "bara" består av murarna, får man en uppfattning om slottets storhet. På Borgholms Slottsruin har man under sommaren speciella barnaktiviteter vilka brukar vara mycket populära!

Idag är ruinen en mycket populär konsertarena, och det är en ganska häftig känsla att stå innanför de kraftiga murarna och lyssna på musiken under en förhoppningsvis stjärnklar himmel!




För att få veta när ruinen är öppen, när det är guidningar, vilka evenemang som är på gång, barnaktiviteter m.m, så hittar man det på den här hemsidan!

Hitta hit: Följ skyltning mot Borgholm direkt efter Ölandsbron. Ruinen ligger på vänster sida av vägen, strax innan Borgholm. Skyltat.

Inga kommentarer: