söndag 2 september 2018

Slättehög

Dold under ett körsbärsträd, i vägkanten strax söder om Kumlaby kvarn, ligger en fornlämning som kallas för Slättehög. Men, det är inte bara trädet som döljer fornlämningen. Det finns nämligen väldigt lite kvar av den. Det man ser liknar en övertorvad "limpa" som är kantad av stenar. Kan det verkligen vara något?


Jodå. Det är de sista resterna av en s.k. treudd. Treuddar är ett slags stenmonument från järnåldern (ca 500 f.Kr.-1050 e.Kr). Till formen ser de ut som stenfyllda trianglar med insvängda sidor. På så vis har man fått till tre markanta armar. Dessa har ofta markerats med en rest sten längst ut i spetsen. Ibland finns det även en sten sten i mitten. På vissa platser kallas dessa piggestenar. Det är intressant, då det finns en sten kallad Piggesten, ca 60 meter norrut.



Idag återstår endast norra armen av treudden. Den södra delen har förstörts av en äldre väg och kanske av en odling. Det kan ha funnits fler gravar här, men har i så fall plöjts bort. Alla kända treuddar på Visingsö ligger på gravfält.


Man måste verkligen anstränga sig för att se något av den här treudden, men det är värt att traska omkring där under körsbärsträdet i dikeskanten för att försöka lokalisera treudden ordentligt.

Senaste besök: 26 augusti 2018

Hitta hit: Strax norr om Kumlaby.

Inga kommentarer: