lördag 15 september 2018

Grossglockner & Grossglockner Hochalpenstrasse

I september 2018, så åkte jag tillsammans med min syster och våra föräldrar på en bussresa till Österrike. En av dagarna gjordes en utflykt till Österrikes högsta berg, Grossglockner.


För att ta oss till utsiktsplatsen Franz Josefs Höhe, som var målet, så åkte vi på Grossglockner Hochalpenstrasse (Grossglockneralpvägen), som är en passväg mellan orterna Bruck an der Glocknerstrasse i delstaten Salzburg och Heiligenblut i Kärnten.


Vägen är 47,6 km lång, har 23 kraftiga svängar, och når över 2 000 m.ö.h. Från Franz Josefs Höhe (2 362 m.ö.h.) och Edelweiss-spitze (2 572 m.ö.h.) har fantastiska vyer över Grossglockners högsta toppar.


Vägen över Hochtor är en förhistorisk förbindelse som användes redan under förkeltisk tid och byggdes ut under romersk tid. Fram till 1600-talet var vägen (delvis med annan sträckning) den tredje viktigaste övergången över östalperna.


Dagens väg invigdes den 3 augusti 1935 och det hade tagit 5 år att bygga vägen. Ca 27 000 fordon kör vägen årligen, vilket motsvarar ca 1 miljon besökare!

Efter att ha åkt den slingrande vägen från Heiligenblut kom vi så småningom fram till Franz Josefs Höhe där vi hade ett kort stopp. Det bestegs första gången år 1800 av en expedition ledd av Franz Salm-Raiffenscheid.


Grossglockner är en del av nationalparken Hohe Tauern. Från toppen av berget utgår glaciären Pasterze och är med sin längd på runt 9 km, östalpernas längsta glaciär.



Namnet Glockner har ofta förklarats av dess klockliknande form. En annan hypotes är att det är en avledning från ordet "Glocken" som på 1400-talet användes för "sluten veckning", vilket bergets form kan sägas spegla. En annan tolkning av namnet är från det dialektala ordet "klocken" (dåna), som skulle kunna syfta på oljuden från rasande is- och stenmassor...



Vid Franz Josefs Höhe finns det en utställning, där man kan lära sig allt om Grossglockner och dess växt- och djurliv. Här finns självklart en restaurang och en souvenirshop. Vid Franz Josefs Höhe kan man se både stenbockar, murmeldjur och den lilla glaciärloppan. Glaciärloppan ser man säkrast i utställningen om Grossglockner... Vi gick bet på stenbocken och glaciärloppan, men murmeldjuren fick vi se i alla fall!


Senaste besök: 5 september 2018

Inga kommentarer: