torsdag 13 september 2018

Gyllene Taket, Innsbruck

I september 2018 var jag, min syster och våra föräldrar på en bussresa till Österrike. En av dagarna var vi på en utflykt till Innsbruck...

På det centrala torget i Gamla stan i Innsbruck (Altstadt von Innsbruck), hittar man Innsbrucks mes berömda sevärdhet - Goldenes Dachl (Gyllene taket).


Det är en tre våningar hög balkong, täckt av ett gyllene tak, bestående av 2567 förgyllda kopparplattor. I slutet av 1400-talet använde kejsar Maximilian I balkongen för att beskåda turneringarna på torget nedanför. Det var inför sitt bröllop med Bianca Maria Sforza av Milano som han lät förgylla kopparplattorna.


Under kanten på taket finns reliefer som skildrar händelser under Maximilians liv. Bilden där han står mellan sina två hustrur är den mest framträdande. Denna bild var ett medvetet försök att inte väcka anstöt hos gamla allierade man fått vid det första äktenskapet.

Huset där balkongen och taket finns uppfördes i början av 1400-talet av hertig Fredrik IV för att användas som residens för de tyrolska kejsarna. Idag hyser huset ett museum, där man får lära sig mer om byggnadens (inte bara Gyllene takets) historia.



Senaste besök: 4 september 2018 (var aldrig inne i huset/museet.)

Hitta hit: Herzog-Friedrich-Strasse 15, Innsbruck, Österrike.

Inga kommentarer: