söndag 16 september 2018

Örnnästet

I september 2018 åkte jag, min syster och våra föräldrar på en bussresa till Österrike. En av dagarna gjordes en utflykt till Örnnästet.

Örnnästet är beläget 1 834 m.ö.h. på Obersalzberg, i närheten av Berchtesgaden. Det var NSDAP:s 50-årspresent till Adolf Hitler. Det som idag kallas Örnnästet, har aldrig hetat så. Det är snarare ett kodord som användes av amerikanarna under kriget för att benämna ett av Hitlers privata boningshus. Det rätta namnet är Kehlsteinhaus.

Kehlsteinhaus är en imponerande granitbyggnad, möblerad med värdefulla möbler och bestod av ett stort runt sällskapsrum med många fönster och en öppen spis i marmor, matsal, kök, vaktrum och "Scharitzkehlstube".


Uppfarten till Örnnästet tog 13 månader att färdigställa och 12 arbetare dog under tiden. Det var ett farligt bygg, då det krävdes mycket sprängningsarbeten, arbete på höga höjder och risk för ras, för att göra toppen av Hoher Göll nåbar på ett komfortabelt sätt.


För att ta sig till Örnnästet, köper man en bussbiljett vid Hintereck, "nere" i Obersalzberg, och så får man åka specialbussar upp. Det är även tillåtet att promenera eller cykla upp till Örnnästet. Efter en 7 km lång slingrande väg uppför och utmed berget, så kommer man till en platå.


Där går man sedan in i en 124 meter lång tunnel. I tunnelns slut tar man hissen 124 meter upp till Kehlsteinhaus. Färden tar bara ca 1 minut. Det är samma hiss som Hitler använde sig av. Hissen är helt klädd i mässing. Det sägs att den inreddes så av två skäl. Dels för att verka större och dels för att Hitler av klaustrofobi.


Idag är själva Kehlsteinhaus en restaurang, men även om man inte tänkt äta där, så kan man fortfarande bl.a. se den imponerande öppna spisen.

Uppe vid Kehlsteinhaus har man en fantastisk utsikt över bl.a. Salzburg och Königsee. Vid klart väder kan man se upp till 200 km bort! En liten bit upp på berget står ett minneskors, som pryds av en stor Edelweissblomma. Området ligger i nationaplarken Berchtesgaden.



Hitler som var väldigt höjdrädd, var nästan aldrig här uppe. Han var mycket i området då han hade en bostad ca 2,5 km norrut (fågelvägen), men längre ner på Obersalzberg. Här i området kring Berchtesgaden hade även Hermann Göring, Martin Bormann och Albert Speer hus. Det fanns även ett omfattande nätverk av skyddsrum insprängda i berg, hotell och kaserner för SS här.



I april 1945 skedde ett bombangrepp av Royal Air Force. Avsikten var att fullständigt förstöra alla byggnader som NSDAP hade ägt på Obersalzberg, men Örnnästet blev oskadat. Det beslagtogs av de amerikanska ockupationsmakterna och kontrollerades av dem till 1952. Övriga byggnader skadades mycket svårt och 1952 sprängdes de sista ruinerna bort...




Senaste besök: 6 september 2018

Inga kommentarer: