tisdag 4 september 2018

Piggesten

Strax söder om kvarnen står en spetsig sten, utan inskription. Den kallas för Piggesten och omges av flera traditioner.

I äldre tider skulle liktåg, som kom från norr, stanna vid stenen och invänta klockringningen i Kumlaby kyrka. Likaså skulle man vid barndop göra uppehåll vid stenen. Den som bar barnet skulle sätta sig på stenen och äta ett stycke bröd eller ost för barnets välgång och lycka.

Wilhelm Berg, född på Visingsö, tänkte sig att det var formen på stenen som givit dess namn. Med sin trekantiga topp och bredare bas tyckte han att den liknade en pigg. En annan förklaring är att resta stenar i treuddar på vissa platser kallas för piggestenar. Cirka 60 meter söderut finns rester av en treudd, kallad Slättehög. Kommer Piggesten ursprungligen från denna järnåldersgrav?


"Den luktar peppar". Det har många Visingsöbarn fått höra, för att i nästa stund få näsan tryckt mot stenen av någon kamrat då sanningshalten skulle prövas... Att stenen luktar peppar är ytterligare en tradition kring denna sten. Var traditionen kommer från, hur den uppstått, eller hur gammal den är vet man inte. Bara att den luktar peppar...

Senaste besök: 26 augusti 2018

Hitta hit: Strax norr om Kumlaby.

Inga kommentarer: