torsdag 27 september 2018

Hofburg

I september 2018, åkte jag, syrran och våra föräldrar på en bussresa till Österrike. En av dagarna åkte vi till Innsbruck, där vi bl.a. fick en guidning i staden. Ett av stoppen var vid Hofburg.

Hofburg (Kejsarpalatset) är ett tidigare Habsburgspalats i Innsbruck. Det räknas som en av de tre viktigaste kulturella byggnaderna i Österrike, tillsammans med Hofburgpalatset i Wien och Schönbrunns slott.


Hofburg är huvudbyggnaden i ett bostadsområde som tidigare användes av Habsburgarna. Än idag finns här bl.a. silverkapellet, Hofkirche med kejsar Maximilians minnesgravvård, teologiska universitetet, det tyrolska folkmuseet och Hofgarten.


Hofburg uppfördes omkring 1460 och har byggts om och ut flera gånger sedan dess. Idag är Hofburg ett museum som bl.a. visar Maria Theresa's rum från 1700-talet, kejsarinnan Elisabeths lägenhet från 1800-talet, en möbelutställning, ett galleri med målningar och ett släktgalleri. Museet visar upp den politiska och kulturella historien av det forna kejsarpalatset, som var i Habsburgarnas ägo i mer än 450 år.


Fick tyvärr inte bättre bilder än så här den här gången. Men, om jag kommer till Innsbruck nån mer gång, ska jag ta lite fler bilder.


Senaste besök: 4 september 2018. (Vi var aldrig inne).

Inga kommentarer: