fredag 14 september 2018

Heiligenblut

I september 2018, så åkte jag tillsammans med min syster och våra föräldrar på en bussresa till Österrike. En av dagarna gjordes en utflykt till Grossglockner, med ett litet stopp i Heiligenblut.


Heiligenblut ligger i nordvästra hörnet av Kärnten, i nationalparken Hohe Tauern. Här börjar/slutar Grossglockneralpvägen.


Heiligenblut är förmodligen mest känd för legenden om den danske pilgrimen Briccus, som fått i uppgift av kejsaren att frakta hem en ampull med Jesu blod till Danmark från Konstantinopel. Av rädsla för rövare lät han sy in ampullen i sin ena vad. Han råkade dock ut för en lavin och dog. Några bönder undrade senare över blommor som växte i snön en mycket kall vinter. De började gräva och hittade liket efter pilgrimen. Vid begravningen dök ampullen upp och det inrättades ett litet kapell över begravningsplatsen. Heiligenblut (Det heliga blodet) blev en vallfartsort och byn växte upp under århundradena.



Den gotiska vallfartskyrkan med sitt spetsiga torn, som dominerar byn, byggdes på 1300- & 1400-talen. Kyrkan har ett sakramentshus i sten från 1496 och ett sengotiskt flygelaltare från 1520. Ampullen med Jesu blod ska finnas i ett relikskrin inne i kyrkan.


Från parkeringsdäcket i början/slutet av byn har man en bra utsikt över kyrkan och Grossglockner, Österrikes högsta berg.


Senaste besök: 5 september 2018. Var aldrig inne i kyrkan, då det inte fanns någon tid för det.

Inga kommentarer: