lördag 22 september 2018

Kirchbergs kyrka

I september 2018, åkte jag, min syster och våra föräldrar på en bussresa till Österrike. En av eftermiddagarna utforskade vi byn Kirchberg, där vi bodde, lite grann. Icke helt oväntat hamnade vi vid Kirchbergs kyrka.


Kirchbergs församlingskyrka, Den helige Ulriks kyrka, står på en höjd och syns över hela orten. Den första kyrkan i Kirchberg uppfördes på 1200-talet, i romansk stil. I början av 1500-talet byggdes den om till en gotisk kyrka som var klar 1511. På 1800-talet genomgick kyrkan ytterligare en förändring då den fick en barockstil. 1977-1980 renoverades och förstorades kyrkan under ledning av den tyrolske  professorn Clemens Holzmeister. På kyrkans torn finns en stor Madonnamålning av  Kirchbergsonen, kyrkomålaren Michael Lackner.



Enligt legenden så uppförde man den första kyrkan på den plats där varuhuset Bechlschmied ligger. Innan man hade täckt hela taket med bältrosbitarna i trä så tog duvor dessa bitar till berget där kyrkan ligger idag. Kirchbergborna såg detta som ett tecken från Gud och och byggde kyrkan på den nya platsen istället.



Vi var aldrig inne i kyrkan, jag var mer än nöjd att njuta av den från utsidan. Om vi skulle komma tillbaka till Kirchberg blir det kanske ett besök inne i kyrkan. Det är ingen som vet!


Senaste besök: 6 september 2018

Inga kommentarer: