torsdag 14 juli 2016

Rysskyrkogården på Visingsö

Under Karl XII:s tid – mellan åren 1716 och 1718 – hyste Visingsborgs slott på Visingsö, uppåt 2 000 krigsfångar. Den större delen av dem var ryssar. Ca 300 av fångarna avled under sin vistelse på Visingsö. De avled av svält orsakad av missväxt och epidemier som följde i dess kölvatten. De krigsfångar som avled på Visingsö begravdes på den sk rysskyrkogården, ett par km in på ön.


På rysskyrkogården finns ett träkors rest av Visingsö Hembygdsförening 1965. Det är tillverkat av Anders Lycksäter, Bertil Bäckman och Uno Svensson. Bronsplattan är tillverkad av Olof Fong i Gränna. Korset är tillverkat i modell efter ett litet silverkort från Konstantinopel.
På kyrkogården finns också en minnessten med det rysk-ortodoxa korset uthugget. Monumentet restes 1994 i samarbete med Braheskolan och Ryska ambassaden i Stockholm, och har bekostats av ryska företag. Monumentet är ritat av den ryske konstnären A I Veslov.Vägbeskrivning Följ hamnvägen från hamnen och inåt land, tag vänster vid skylt ”Näs”, vid nästa korsning, kör rakt över vägen. Rysskyrkogården ligger till vänster ett par hundra meter in i skogsdungen.

Senaste besöksdatum 30 juni 2015

2 kommentarer:

Kristina Svensson sa...

Nu har jag botaniserat en stund på din blogg. Tack för många tips runt omkring Gränna.

sportigajenny sa...

Hej Kristina,
Tack för din kommentar. Visst finns det mycket spännande runt omkring Gränna.//Jenny