onsdag 29 augusti 2018

Flygmonumentet på Kinnekulle

Alldeles intill utsiktstornet på Kinnekulle finns ett monument till minne av den flygkrasch som skedde på Kinnekulle 1944. Natten mot den 29 augusti 1944 störtade ett brittiskt flygplan av typen Lodestar på toppen av Kinnekulle. Planet hade startat från Bromma och hade med sig 12 unga norrmän och 3 besättningsmän.


Planet var på väg till Leuchers i Skottland när de hamnade i ett oväder och fick avbryta flygningen. De skulle försöka ta sig till Torslanda för att landa, men de flög rätt in i toppen av berget i den täta dimman. De missade utsiktstornet med en hårsmån...

11 av de 15 ombord omkom, varav en var en flicka. Räddningsaktionen var mycket svår, de skadade och omkomna fick transporteras med häst och vagn till lasarettet i Lidköping. Begravningen av de omkomna ägde rum i Lidköping den 4 september 1944.

Minnesmonumentet restes gemensamt av Sverige, Danmark och Norge 1945. De tre basstenarna symboliserar Sverige, Danmark och Norge. De 15 stenarna i pelarna motsvarar antalet passagerare i planet. De elva överst liggande stenarna symboliserar de omkomna.


Senaste besök: 29 juli 2018

Hitta hit: Vid utsiktstornet på Kinnekulles topp

Inga kommentarer: