onsdag 22 augusti 2018

Blomsholmsskeppet

Vid Blomsholms säteri i norra Bohuslän, finns ett av landskapets rikaste fornlämningsområden. Kring säteriet finns ungefär 160 gravar samlade på sju gravfält, som troligen har använts under hela järnåldern.

Det här inlägget kommer att handla om en av Sveriges största skeppssättningar - Blomsholmsskeppet.

Blomsholmsskeppet
Stenskeppet uppfördes troligen under folkvandringstiden (järnåldern). Skeppssättningen består idag av 49 stenar. Den är 42 meter lång och 9 meter bred. Stävstenarna är ungefär 4 meter höga. Stenarna på långsidan är ungefär 1 meter höga. Runt skeppssättningen ligger ett tjugotal mindre gravhögar.

Gravhögar intill Blomsholmsskeppet
Under järnåldern var havsnivån högre och gravfältet med skeppssättningen låg då vid stranden av en havsvik.

Blomsholmsskeppet
Inne i Blomsholmsskeppet hittar man en minnessten över general Sven Ranck och hans hustru Anna Bergengren, uppförd 1668. Sven Ranck var den femte ägaren av Blomsholms säteri som ligger alldeles i närheten av skeppssättningen.

Minnesstenen över Sven Ranck och hans hustru
I närheten av skeppssättningen, i en bergsslänt norr om säteriet ligger det flera fornåkrar och ett gravfält, med 40-talet fornlämningar i form av högar, domarringar och stensättningar.

Från Blomsholmsskeppet kan man även promenera till Grönehög, Bohusläns största gravhög, sex meter hög och med en diameter på 45 meter.

Grönehög
Själva säteriet har anor från tidigt 1600-tal. Dagens mangårdsbyggnad byggdes omkring 1710. Tack vare det strategiska läget nära den norska gränsen, så användes säteriet som fältsjukhus under Karl XII:s krigståg, men också som gränsbevakning under andra världskriget.


Senaste besök: 1 april 2018

Vägbeskrivning: 7 km no Strömstad. Skyltat gravfält från E6.

Inga kommentarer: