söndag 10 april 2011

Lyckorna och Gustafsberg!

En solig aprillördag (den 9:e), beslöt vi oss för, jag och min syster alltså, för att ta bilen som fått på sina "sommartassar" att åka ut mot kusten. Målet vi hade var Ljungskile och så kanske vidare en tur till Gustafsberg i Uddevalla. Syrran hade snöat in på Lyckorna i Ljungskile och jag var inte sen med att hänga på. Och då Lyckorna är en gammal badort alldeles alldeles utanför Ljungskile, så räknade vi med att hitta en skylt med symbolen för bad när vi kom in i Lyckorna.

Det gjorde vi inte. Däremot chansade vi på att svänga ner mot Lyckorna Havsbad(?). Där fanns ingen badplats. Däremot hittade vi "Klocktornet" ett sommarcafé som jag och min kompis Anna var vid när vi var bra mycket yngre och hennes mor bodde i Ljungskile!

Vi for istället vidare mot Lyckorna husvagnscamping. Fortfarande ingen badskylt. Där hittade vi i alla fall några bryggor. Men vi hade svårt att detta skulle vara själva badplatsen i Lyckorna.

Istället valde vi att åka in mot Ljungskile, där gick vi en snabb promenad längs huvudgatan innan vi fick för oss att leta upp Skarsjövallen. Eller "Starke Arvid" som vi fått till oss att den numer heter. Vi visste tyvärr inte var den låg och vi hade inte sett någon skylt från stora vägen. Syrran såg en liten "gångvägsskylt" mot Skarsjövallen, de hade inte ens bytt namn på skylten inne i byn, så vi tog bilen och styrde kosan åt det hållet. Och vi körde och körde och körde, och vägen blev mindre och mindre och mindre. Till slut kom vi fram till en fotbollsarena, som inte alls visade sig heta vare sig Skarsjövallen eller Starke Arvid, nej den hade namn efter ett byggföretag ingen av oss minns. Var detta verkligen Skarsjövallen/Starke Arvid? Och hur lång tid tar det inte att gå dit från tåg-/busstationen? En hel evighet, och det är ingen dålig backe upp precis. I ärlighetens namn kan det ju faktiskt varit så att det faktiskt fanns en skylt mot fotbollsplanen från stora vägen, fast vi hade fullt upp med att kolla in andra skyltar och vägar så vi missade den...

Utsikt från Lyckorna Havsbad(?)
Ljungs kyrka. Så otroligt vackert belägen!
Nästa anhalt blev vid Gustafsberg i Uddevalla. Gustafsberg är Sveriges första badort, med anor från  1700-talet. Riktigt känt blev det i början av 1800-talet då Gustav IV Adolf med gott resultat sänt sin sjuklige 4-årige kronprins till Gustafsberg för behandling.

Här har även funnits en skola för pojkar (internat). Denna skola och uppfostrningsanstalt kom till genom en donation av grosshandlare Anders Knape Hansson och hans hustru. Denna internatskola godkändes av Gustav III. Kungen medgav även att skolan skulle få heta Gustafsbergs barnhus. Verksamheten startade 1776 och upphörde 1924.
Kallbadhuset

Kallbadhuset

Våren har kommit till Uddevalla!
 
"Herrgården" från 1770. Första skolbyggnaden på Gustafsberg.
Även om kallbadhuset numer är ett vandrarhem, så går det fortfarande att bada här. Det finns en liten badplats. Någon vidare sandstrand är det inte att prata om men, det är bara att kliva i vattnet från bryggan. Som jag var tvungen att testa. Jag kan meddela att vattnet INTE är något vidare varmt just nu. Det dröjer nog ett tag till innan jag vågar mej i igen!


Sista stoppet innan hungern tog över, var vid Lindesnäs. Granne med Gustafsberg. Här passade vi på att njuta av både solen och utsikten mot Uddevallabron!

2 kommentarer:

Angelica sa...

Hej, snubblade över detta blogginlägget om Ljungskile och läste att du inte hade funnit några badplatser i Ljungskile. Jag är uppvuxen i Ljungskile. Om ni hade fortsatt längs gångstigen utmed vattnet, förbi klocktornet, i motsatt rättning till kyrkan, så hade ni kommit till Kungsparken. Det är den mest populära badplatsen i Ljungskile. Hade ni istället gått mot samhället från kyrkan hade nu kommit till Kallbadhuset, där är det också goda badmöjligheter. Och hade ni tagit av en avfart närmare Uddevalla och sedan följt skyltningen mot Ulvön så hade ni kommit till en ö med mycket goda badplatser (t.o.m en oofficiell nudiststrand), ett café och möjligheter till att basta i badstuhuset på bryggan. Kanske värt att ta en tur till Ljungskile även i sommar? Lycka till!

sportigajenny sa...

Angelica: Tack för ditt svar. Vi gick med andra ord inte långt nog! ;)

Kallbadhuset känner jag till, där har jag faktiskt badat en gång i tiden!

Självklart ska jag försöka få till minst en tur till Ljungskile i sommar, och vem vet, kanske baddräkten följer med?!