måndag 11 april 2011

Bokenäs & Grundsund

Igår, söndag, blev det åter en tur ut mot kusten. Denna gång hade vi siktet inställt på Bokenäs och Grundsund! Första stoppet blev vid Bokenäs Hav Spa och Möten. Ett ställe där vi tillbringat några midsomrar, då Volvo äger stället, och pappa jobbade på Volvo Flygmotor. Fast på den tiden var det en renodlad fritidsby. Och då det har hänt en del sedan vi var där för kanske 25 år sedan så kände vi inte riktigt igen oss. Men det vi (jag och syrran) båda minns därifrån är hur vi sprang från badplatsen och upp till stugan då vi hörde åskan mullra mellan bergen!


Nästa stopp blev ett ministopp vid Bokenäs gamla kyrka. En av Bohusläns äldsta kyrkor, och en av få bevarade medeltidskyrkor. Kyrkan byggdes på 1100-talet, och det vackra röda tornet är från 1700-talet. Den nya kyrkan ligger alldeles på andra sidan vägen. På kyrkogården finns det en grav över en okänd soldat. Detta missade jag naturligtvis när jag var där igår. Men nu har jag ju skäl att åka tillbaka...


Färden gick sedan vidare till Grundsund, där stora delar av "Saltön" har spelats in. Ja utomhusscenerna i alla fall. Vi tog en liten promenad på både västra och östra hamnen, innan vi var tvungna att åka hemåt. Det vankades fotboll på TV:n nämligen!
Vi hann med ett litet bonusstopp med på hemvägen, nämligen vid Dragsmarks kyrka och Dragsmarks klosterruin. Kyrkan är från 1700-talet. Klosterruinen hittar man alldeles intill kyrkan. Klostret som tillhörde premonstraterorden uppfördes på 1200-talet. I och med reformationen så upplöstes klostret och under 1600-talet tog man sten härifrån för att bygga Bohus fästning.


Inga kommentarer: