fredag 4 augusti 2017

St. Mariae kyrka och Karmelitklostret, Helsingör

När jag ändå lurat in syrran i en kyrka på vår semester, så passade jag på att ta med henne till Karmelitklostret och St. Mariae kyrka i Helsingör. Det gäller att passa på...

St. Mariae kyrka i Helsingör, tillsammans med Karmelitklostret, är en av de bäst bevarade medeltida klosteranläggningarna i Europa. Klostret grundades 1430, strax efter Öresundstullens införande. Erik av Pommern bjöd in karmelitmunkarna, de så kallade vitbröderna (de bar vita dräkter), till Helsingör.

St. Mariae kyrka
Kyrkan och klostret fick sitt nuvarande utseende omkring år 1500. 1541, efter reformationen, omvandlades klostret till sjukhus och äldreboende. Efter reformationen låg kyrkan först öde. Senare användes det som resandestall. Man planerade att riva kyrkan, men då det fanns många utlänningar i staden, överlät Fredrik II kyrkan till den tysk-holländska församlingen. Från 1576 predikades det här uteslutande på tyska. År 1851 upphörde de tyska predikningarna, men de många tyska inskrifterna vittnar om den långa perioden som tysk kyrka. Klostret har även huserat Helsingörs latinskola. Under 1800-talet fungerade klostret som äldreboende för personer med särskilda behov.

St. Mariae kyrka
Sedan 1991 fungerar klosterbyggnaderna som administrationsbyggnad för Helsingörs stiftsdomare som möteslokaler för St. Mariae socken.

Klosterträdgården
När man går in i klostret försvinner vardagens alla ljud, och bekymmer verkar försvinna för att ge plats en inre harmoni. När man står där i korsningen, och ska välja att gå åt höger eller vänster runt den gröna klostergården, är det som om axlarna slappnar av och man tar ett djupt andetag av bara farten.

Karmelitklostret
Innergården på Karmelitklosret
Karmelitklostret
Inne i kyrkan är golvet täckt av delvis slitna gravstenar. Det minner om en tid då man, om man hade råd, kunde köpa sig en gravplats inne i kyrkan. Kyrkans förnäma kalkmålningar är från 1440-1500. En stor attraktion är orgeln, som är från 1662-1662. På denna orgel spelade stadens barn, Diderik Buxtehude, som kyrkans organist.

St. Mariae kyrka
Kungaläktare?
Altartavla
Takmålning
Gravhällar
Senaste besök: 11 juli 2017

Hitta hit: Centrala Helsingör. St. Anna Gade 38

Inga kommentarer: