söndag 6 augusti 2017

Kärnbo kyrkoruin

Det blev en tur till Mariefred med husbilen på semestern i år. Självklart stod Gripsholms slott på agendan, men när kikade på vad mer man kan se och göra i Mariefred, så upptäckte jag att det ju finns en kyrkoruin alldeles i utkanten av Mariefred. Så innan vi lämnade Mariefred för vidare färd med husbilen så blev det ett litet besök vid Kärnbo kyrkoruin.


Kyrkan uppfördes i slutet av 1100-tal i så kallad romansk stil med långhus, smalt kor och absid. Omkring år 1500 byggdes kyrkan ut. Långhuset förlängdes mot väster och ett vapenhus uppfördes. Vid denna tid vidgades förmodligen också triumfbågen mellan kor och långhus.


Mariefred fick stadsrättigheter 1605, och man strävade då efter en egen kyrka. Den nya kyrkan byggdes 1624, och när den stod klar behövdes inte Kärnbo kyrka längre, utan den fick stå och förfalla. 1682 drabbades den nya kyrkan av en storbrand och Kärnbo kyrka togs då åter i bruk. Kyrkan rustades upp med hjälp av donerade medel. Kärnbo kyrka användes till 1697 då stadskyrkan var färdigrenoverad.

Trots flera beslut om underhåll av Kärnbo kyrka, så började förfallet igen. På 1790-talet var taket på väg att falla in, så man sålde kyrkans inventarier till Ytterenhörna. På 1920-talet konserverades ruinen för att förhindra ytterligare förfall.


Idag används ruinen för gudstjänster, dop och vigslar, sommartid.


I vapenhusets vägg finns en runsten från 1000-talet inmurad. I den fragmentariska texten kan man läsa att: Ragna låtit resa stenen över Gudbjörns son.


Senaste besök: 24 juli 2017

Hitta hit: Ruinen ligger alldeles i utkanten  av Mariefreds centrum. Kör mot Mariefreds golfklubb.

Inga kommentarer: