söndag 13 augusti 2017

Kullaberg och Kullens fyr

I år (2017) blev det inte mindre än två resor ner till Skåne. Den andra turen blev med mamma och pappa. På den här turen, blev det ett kort stopp vid Kullaberg.

I närheten av Kullens fyr
Kullaberg är ett naturreservat i nordvästra Skåne med en omväxlande natur. Det är en urbergshorst som löper i samma riktning som de andra åsarna i Skåne. Högsta punkten, Håkull, är 187 meter över havet. Naturen uppe på Kullaberg är lummig med lövskog, barrskog, ljunghedar och mossar. Längs bergets kanter är naturen  desto mer dramatisk. Här finns 50-70 meter höga gnejsklippor, raviner och ett 20-tal grottor.

Utsiktsplats i närheten av Kullens fyr.
Utsikt i närheten av Kullens fyr
Det som gjorde att jag ville till Kullaberg var faktiskt Kullens fyr, som står längst ut på Kullabergs spets. Dagens fyr, som står 78,5 meter över havet, byggdes 1900 och är Skandinaviens ljusstarkaste fyr med 3,8 miljoner normalljus, och den syns på fem mils avstånd. Själva fyrplatsen har anor ända från 1500-talet. Den första fyren bestod av hängande järnkorg, så kallad papegojfyr, i vilken det eldades med ved eller stenkol. Det blev dock inget besök inne i själva fyren den här gången.

Kullens fyr
Om man vill lära sig lite mer om Kullaberg ska man besöka Naturum Kullaberg, som är ett besökscenter vid Kullens fyr. Utställningen visar Kullabergs naturreservat från himmel till hav. Här finns även moduler utplacerade där man kan gissa fågelläten, svampar, blommor eller märkliga djur i havet. Här kan man även få tips på vandringar och utflykter i naturen.

På vägen ner från Kullaberg, stannade vi till vid en
utsiktspunkt, där man har en fantastisk utsikt över Mölle.
Senaste besök: 27 juli 2017

Hitta hit: Kullaberg ligger 30 km NNV om Helsingborg, väg 111. Infart från Mölle på bergets sydsida.

Inga kommentarer: